Filmul "Avatar", vârf de lance împotriva pirateriei software

685
Filmul
Când James Cameron a început să lucreze efectele speciale din filmul Avatar, s-a dus la producătorul de software Autodesk și a cerut niște produse complet noi. Rezultatul îl știți. Vestea bună este că funcțiile "inventate" pentru Cameron vor fi incluse în versiunea viitoare a software-ului, care va putea fi cumpărat de oricine.
La fel se întâmplă cu tot feedback-ul primit de la clienți – este folosit pentru îmbunătățirea produselor, spune Thomas Buchholz, reprezentant al com-paniei Autodesk. Singura condiție este ca utilizatorii să cumpere produse cu licență și să nu pirateze software-ul.
"Utilizarea ilegală a soft-urilor reprezintă o problemă imensă pentru noi. Avem nevoie de remu-nerațiile încasate din vânzarea licențelor pentru a asigura dezvoltarea și calitatea produselor și serviciilor oferite. Pirateria software este astfel o problemă pentru noi toți – și pentru companie, și pentru clienții care aleg să lucreze legal", mai spune Buchholz.
Compania Autodesk s-a alăturat Inspectoratului General al Poliției Române și a desfășurat investi-gații complexe pentru a descoperi și amenda companiile care foloseau software piratat.
În 2009 – 2010, peste 60 de fir-me din Brăila, Constanța și Galați au fost verificate, descoperindu-se nereguli la nouă dintre ele.
Cel mai mare caz a fost verificarea șantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries, unde s-au găsit 224 de sisteme de calcul pe care se afla instalat programul AutoCAD, fără licențele necesare, prejudiciul total ridicându-se la circa 850.000 euro.
În 2008, circa 66% din piața software era dominată de produse piratate, fapt care genera pierderi anuale de circa 250 milioane dolari. Este vorba de întregul segment software, care include și jocurile electronice. Pe partea de soft-uri pentru business, numărul celor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală este mult mai redus.
"Procentul este din ce în ce mai mic, scade cu 5% la doi ani și ne așteptăm să tot scadă, mai ales că derulăm multe acțiuni în acest sens", mai spun reprezentanții Autodesk.
Conform legislației în vigoare, infracțiunea de reproducere neautorizată de programe pentru calculator se pedepsește cu 1 – 4 ani de închisoare sau amendă penală (pentru persoanele fizice implicate). Amenda este cuprinsă între 5.000 și 600.000 lei, la care se pot adăuga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societății, suspendarea totală sau parțială a activității, închiderea unor puncte de lucru).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 05 Februarie 2010
Stire din Monden : "Avatar 2"?
Pagina a fost generata in 0.1996 secunde