Finanțele Publice îi cer BNR să "să-și respecte toate obligațiile legale"

239
Finanțele Publice îi cer BNR să
Printr-un comunicat de presă, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări privind evoluția cursului de schimb din ultima perioadă:


Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României.


Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe piața valutară și elaborează balanța de plăti și alte lucrări privind poziția investițională internațională a României.


De altfel, așa cum declara Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în 2011: "(...) protejăm moneda națională, este produsul nostru, așa cum o bancă comercială își apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituție emite leul și până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul".

De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0144 secunde