Fregata franceză Nivose a capturat o navă - bază a piraților

798
Golful Aden a devenit scena celei mai mari confruntări navale de la al doilea război mondial încoace. De o parte se află pirații, care atacă navele comerciale, prin lovituri rapide, de multe ori la adăpostul nopții, făcând uz de arme automate, aruncătoare de grenade și rachete. De cealaltă parte sunt flotilele de război ale NATO, UE, Rusiei, Chinei, Indiei, Japoniei, care patrulează în zonă, încercând să impună legea și pacea pe rutele de navigație dintre Asia și Europa.
În ultima vreme, asistăm la o escaladare a conflictului. La sfârșitul săptămânii trecute, navele de război franceze și americane au intervenit în forță, pentru a elibera ostatecii, capturând un pirat și ucigând alți cinci. Marți, 14 aprilie 2009, pirații au răspuns, atacând cu arme automate și rachete două nave, printre care una americană, și capturând alte patru.
A urmat contraofensiva Uniunii Euro-pene. Forța sa navală, care acționează în Golful Aden sub numele de cod EU Navfor, a reușit să captureze o navă-bază a piraților, două ambarcațiuni rapide și 11 bandiți.
Operațiunea a fost executată de fregata franceză Nivose, în zorii zilei de 15 aprilie, la 550 mile est de portul Mombasa, din Kenya.
În prezent, cei 11 pirații se află în arest la bordul fregatei franceze, urmând a fi deferiți justiției. Pe nava-bază s-au găsit arme și echipamente, care vor fi utilizate ca probe în proces.
Biroul Internațional Maritim a semnalat, în 2008, existența mai multor nave-bază folosite de pirați pentru atacurile prin surprindere în largul Oceanului Indian. Acestea ies în calea navelor comerciale, la 400 – 600 mile de țărm. Fiind luate drept nave pașnice, de transport al mărfurilor, nu stârnesc nicio suspiciune. Abia când sunt destul de aproape, victimele își dau seama că s-au înșelat. De după navele-bază ies în mare viteză ambarcațiunile de asalt, încărcate cu pirați înarmați. În câteva minute, ei reușesc să urce la bordul navelor comerciale și să le captureze.
Utilizarea navelor-bază le permite piraților să se aventureze cât mai departe în larg, să pătrundă chiar și pe culoarele de securitate, pe care patrulează forțele internaționale de intervenție, să alimenteze cu carburanți ambarcațiunile de asalt și să găsească navele-țintă la orice oră din zi și din noapte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9111 secunde