Marea reformă a Fiscului

GARDA FINANCIARĂ și VAMA vor fi DESFIINȚATE!

4255
9

Articole de la același autor

Garda Financiară, Autoritatea Națională a Vămilor și direcțiile județene ale finanțelor publice se pregătesc să iasă de pe scena istoriei. 


Ponta își arată mușchii


Activitatea de administrare fiscală din România este în pragul unei noi schimbări majore. Ministerul de Finanțe a postat pe site-ul său proiectul de OUG care stă la baza reformei Fiscului. În 2010, pe vremea Guvernului Boc, a existat o tentativă similară. Din motive ce nu au fost făcute publice, procesul de restructurare instituțională a fost blocat după o primă etapă. Întreaga operațiune s-a redus la examinarea profesională a comisarilor, vameșilor, inspecto-rilor, funcționarilor și la concedierea celor declarați "respins". Dar economia de locuri de muncă făcută nu s-a tradus în creșterea numărului de victorii în războiul cu evaziunea fiscală. De data aceasta, se pare că există mai multă voință politică. Premierul Victor Ponta a declarat că e decis să ducă până la capăt reforma Fiscului, cu atât mai mult cu cât vor avea loc și alte schimbări instituționale majore, odată cu reorganizarea administrativă a țării.


"Războinicii" Fiscului


Cu câteva diferențe, noul proiect de reorganizare a instituției fiscale seamănă cu cel vechi. Cea mai spectaculoasă schimbare este dispariția Gărzii Financiare și a Autorității Naționale a Vămilor. Ele vor fi înghițite de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În cadrul acestei instituții, va fi înființată o structură nouă: Direcția Generală Antifraudă Fiscală. Misiu-nea ei va fi combaterea criminalității economice, a actelor și faptelor de fraudă și evaziune fiscală.


Odată cu aceste schimbări, comisarii Gărzii Financiare ies de pe scena istoriei. În locul lor, inspectorii antifraudă vor prelua flamura luptei cu economia subterană. Viitorii "războinici" ai Fiscului vor avea un regim semi-militarizat. Vor purta uniformă, însemne distinctive, ecusoane, vor fi dotați cu armament și alte mijloace individuale de apărare, protecție și comunicare. Vor fi, în permanență, zi și noapte, la dispoziția serviciului, ca la armată.


Autoritatea și puterea lor vor fi mai mari decât ale comisarilor și vameșilor de astăzi: vor fi învestiți cu exercițiul autorității publice, vor beneficia de protecția legii și vor putea efectua cercetarea penală în cazurile de evaziune fiscală. 


Condițiile minimale ce trebuie îndeplinite de viitorul inspector antifraudă sunt următoarele: 
- să aibă studii universitare (cu diplomă de licență), respectiv studii superioare de lungă durată (cu diplomă de licență sau echivalentă);
- să promoveze examenul psihologic complex, organizat de unitățile specializate acreditate;
- să promoveze evaluările de integritate, inclusiv prin evaluări de tip poligraf, pentru personalul cu funcții de conducere. 
Surprinzător, proiectul de act normativ nu îl obligă pe inspectorul antifraudă să aibă studii economice și experiență în domeniu, nici nu prevede examinarea profesională a candidaților. Este greu de crezut că un astfel de sistem de selecție poate fi eficient. 


Regionalizarea finanțelor publice


Direcțiile generale județene ale finanțelor publice, direcțiile regionale pentru accize și operațiuni vamale și secțiile județene ale Gărzii Financiare vor fi absorbite de cele opt direcții generale regionale ale finanțelor publice. Spre exemplu, cea a regiunii de Sud - Est va înghiți structurile actuale din județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea. Municipiile reședință de județ care vor găzdui sediile instituțiilor regionale vor fi stabilite de guvern. 


Potrivit proiectului, încadrarea personalului în noile structuri se va face în limita numărului de posturi aprobat pentru Agenția Națională de Administrare Fiscală, ceea ce sugerează că prilejul va fi folosit pentru a se reduce aparatul funcțio-năresc.


Impozitul forfetar și cota redusă la TVA


Ce se așteaptă de la această reformă? Inițiatorii urmăresc două obiective majore:
- creșterea operativității și eficienței activității de administrare fiscală, prin simplificarea piramidei instituționale, prin eliminarea parale-lismelor și mai buna organizare a activităților;
- reducerea volumului evaziunii fiscale din economia românească, prin înființarea noii instituții antifraudă. 
Reforma instituțională a Fiscului va fi precedată de câteva schimbări în sistemul de taxe și impozite. Daniel Chițoiu, ministrul finanțelor, anunța că, de la 1 iulie, vor fi introduse:
- impozitul forfetar în turism, spălătorii și service-uri auto, precum și la alte categorii de servicii;
- TVA de 9% la făină și pâine.
Pornind de la experiența Greciei, se analizează posibilitatea de a se introduce dreptul clientului de a nu achita serviciile, dacă nu i se eliberează bonul fiscal.
Aceste măsuri vor scoate un număr mare de afaceri la lumină, din subteranele economiei, astfel că acțiunile antifraudă se vor putea concentra asupra altor zone cu mare risc de evaziune fiscală. 


Comentează știrea

Miruna
10 iunie 2013
practic acesti indivizi vor lucra si mai putin decat o fac acum

exact ca cei de la fps ,posta romana,cfr si alte institutii paraziatare sau falimentare ,cei care lucreaza pt desfiintarea posturilor lor, o vor lalai pana in ultmele luni si ani ai existentei lor si vor incerca sa mulga ultimele ramasite ale coruptiei lor endemice intr-un haos organizat asemanator miscarii browniene ce le caracterizeaza actiunile bugetofage din ultimii 200 ani,heheehe

constantean
10 iunie 2013
ce ?

Ce ai vrut sa spui in acel centariu? Nu am inteles decat hehehe....!!??!!

vi ka
10 iunie 2013
solutie

ia dex-ul in mana si vei pricepe ce a scris:)))

Răspuns la: ce ?
Adăugat de : constantean, 10 iunie 2013
Ce ai vrut sa spui in acel centariu? Nu am inteles decat hehehe....!!??!!
un cetatean
10 iunie 2013
niște jigodii

Grija lor e să îi sufoce pa buticari. Toată lumea știe că cer șpagă de la ăștia mai mici. Cu cei mari și corupți e mai greu să te lupți

dan
10 iunie 2013
desfiintarea.

gainarii astia produc mai mult pentru buzunarele proprii decat pentru bugetul de stat.

Miruna
10 iunie 2013
altceva decat sa ma urmaresti de luni si ani de zile, sa-mi dai minus tu si nea mtica, daca nu oti unul si acelasi,mai stii?

si ce inseamna centariu?=))

Răspuns la: ce ?
Adăugat de : constantean, 10 iunie 2013
Ce ai vrut sa spui in acel centariu? Nu am inteles decat hehehe....!!??!!
Nycu
16 iulie 2013
Urmatorii

Nu este rea intentia insa pe langa acesti ar trebui sa fie defintata si Politia de frontiera.De ce? Fiindca nu fac nimic si cele mai multe nelegiuiri le fac ei.

dTTSvnyEoosejrzl
27 septembrie 2014
ovretAzSyC

oEhzcv wducjftorwmv, [url=http://mvjizqbaunnh.com/]mvjizqbaunnh[/url], [link=http://wagqbrcttfuh.com/]wagqbrcttfuh[/link], http://fdrkdyagdyvh.com/

WCPZlQyhiKLI
25 ianuarie 2017
rttxResAiB

DY2zEQ nybyilbhihpw, [url=http://qgqetokunamn.com/]qgqetokunamn[/url], [link=http://mkrkggnfsqck.com/]mkrkggnfsqck[/link], http://xcuqjebqwdmk.com/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2087 secunde