Lovitură dură pentru Iran

Golful Persic va fi legat printr-un canal de navigație de Marea Arabiei

280
Golful Persic va fi legat printr-un canal de navigație de Marea Arabiei - golfulpersic-1442159296.jpg

Articole de la același autor

Arabia Saudită intenționează să construiască un canal uriaș prin Yemen, care va face să scadă importanță strategică a Strâmtorii Hormuz, a anunțat agenția iraniană de știri "Fars".

Este citat Sa’ad Ibn Omar, șeful Centrului de Studii Arabe, din Riyadh, care a declarat: "Sunt în curs de desfășurare studiile cu privire la construirea unei căi navigabile ce va porni dintr-o parte a frontierei de pe apă a Arabiei Saudite, din zona Khour al-Adid, între Emiratele Arabe Unite și Qatar, și se va întinde pe 950 km spre Marea Arabiei."

Potrivit lui Omar, scopul viitoarei căii navigabile, care se va numi Canalul Salman, după numele regelui saudit Salman, este de a permite exporturilor de petrol ale Emiratelor Arabe Unite și Kuweitului să ocolească Strâmtoarea Hormuz, care este controlată de Iran.

Potrivit primelor estimări, construcția canalului va costa 80 de miliarde de dolari. Viitoarea cale de navigație va reduce la jumătate timpul necesar în prezent pentru tranzitarea Strâmtorii Hormuz.

Proiectul viitorului canal este o consecință a crizei din Golful Persic, de la începutul acestui an. În luna aprilie 2015, forțele armate ale Iranului au arestat tancul petrolier norvegian "Alpine Eternity", pentru o dispută comercială. La bordul navei se aflau și patru navigatori români.

Pe data de 14 mai 2015, cinci ambarcațiuni ale Corpului de Gardă Revoluționar al Iranului au interceptat tancul petrolier norvegian "Alpine Eternity", în Golful Persic. Atacatorii au deschis focul peste prova navei, cu intenția a o opri.

Tancul petrolier a cerut ajutorul și Garda de Coastă a Emiratelor Arabe Unite a trimis câteva nave în sprijinul lui. La vederea lor, ambarcațiunile iraniene au părăsit zona de conflict.

Potrivit unui oficial american, partea iraniană a motivat tentativa de capturare a navei norvegiene prin aceea că aceasta ar fi lovit, pe data de 22 martie 2015, o platformă petrolieră iraniană și i-ar fi provocat stricăciuni. Iranul încerca să obțină despăgubiri de la armatorul navei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 13 Septembrie 2015
Stire din Economie : Debut literar la Cercul Militar
Pagina a fost generata in 1.1887 secunde