Grâul prea puţin dezvoltat în decembrie

278
Grâul prea puţin dezvoltat în decembrie - graulpreaputindezvoltat-1607259711.jpg

Articole de la același autor

În intervalul 07-11 decembrie 2020, prognoza agrometeorlogică nu va aduce, din păcate, precipitaţiile aşteptate în zona Dobrogei. În aproape toată ţara, va predomina un regim al aerului mai ridicat decât în mod normal, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. 


Temperatura diurnă a aerului se va încadra între -4…13 grade Celsius, mai mult cu 1…8 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între -1…15°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între -6...10°C, valori mai scăzute fiind posibile în nordul şi centrul ţării, unde se va produce brumă şi îngheţ superficial la sol. Se întrevăd ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, local nord-est, sud-est și centrul Munteniei, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei, conținutul de apă din sol se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute, ceea ce înseamnă continuarea secetei pedologice moderate și puternice. 


Ritmurile biologice la speciile de toamnă se vor desfășura în general normal, în aproape toată ţara. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive. La orzul şi grâul de toamnă se vor semnala fazele de răsărire și apariţia frunzei a treia (20-100%), precum şi înfrăţirea (20-100%), îndeosebi în culturile înființate în epoca optimă și pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În funcție de data semănatului, cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (8-13 frunze), uniformitatea și vigurozitatea plantelor fiind în general bună şi medie. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. În cea mai mare parte a zonelor de cultură, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi, etc) vor fi întrerupte temporar, în special în zilele cu precipitații. De asemenea, se recomandă a se efectua definitivarea arăturilor adânci de toamnă; administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă semănate la timp; lucări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 06 Decembrie 2020
Stire din Economie : Se deschide Târgul de carieră feroviară
Duminică, 06 Decembrie 2020
Stire din Economie : Acord european privind apa de la robinet
Duminică, 06 Decembrie 2020
Stire din Economie : Mall-urile ar putea primi bani de la stat
Duminică, 06 Decembrie 2020
Stire din Economie : Au fost atestate noi staţiuni turistice
Pagina a fost generata in 0.8368 secunde