Greva din terminalul de containere CSCT a încetat

510
După 12 zile și jumătate, greva lucrătorilor din compania "Constanța South Container Terminal" a încetat. Ieri, la ora 13, la capătul mai multor runde de negocieri, care au început sâmbăta trecută și au durat aproape 3 zile, administrația și Sindicatul Terminal Sud au ajuns la o soluție de compromis. Conform protocolului încheiat – a declarat liderul Nicolae Diacu – salariile vor fi majorate cu 650 de lei în două tranșe, cu 475 lei de lei, de la data de 1 iulie 2008, și cu 175 de lei, de la 1 ianuarie 2009, astfel că, la sfârșitul acestui an, salariul minim va ajunge la 1.800 de lei. Angajații au obținut o zi în plus la concediu, astfel încât durata acestuia va crește la 24 de zile. S-a reglementat și programul de lucru, care va fi de 12/24 - 12/48 ore. A rămas în divergență doar acordarea sporului de vechime, problemă care se va rezolva pe calea justiției.
Începând din aprilie 2009, contractul colectiv de muncă din terminal va fi negociat pe o perioadă de 5 ani, urmând ca anual să discute doar problemele privind salarizarea și condițiile de muncă, a declarat Petre Costel, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare. El a apreciat seriozitatea cu care s-au derulat negocierile în ultimele trei zile și a afirmat că pierderile înregistrate de companie ar fi putut fi evitate, dacă revendicările salariaților ar fi fost tratate cu înțelegere de la început. Potrivit calculelor noastre, pe perioada grevei, compania a pierdut venituri în valoare de circa 2.256.209 dolari.
Se poate vorbi doar despre victoria sindicatului? Eu cred că succesul este, în primul rând, al administrației. Soluția la care a ajuns este în folosul ei. Compania va avea lucrători mai bine motivați în muncă, mai bine hrăniți, mai sănătoși, mai devotați companiei și mai stabili. Iar acest lucru se va reflecta în creșterea productivității muncii și a profitului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4327 secunde