Guvernul, sindicatele, patronatele și partidele politice semnează acordul privind salarizarea bugetarilor

502
Astăzi, reprezentanții a cinci confederații sindicale, treisprezece confederații patronale, ai Guvernului României și ai partidelor parlamentare vor semna "Acordul asupra principiilor de bază ale legii unitare de salarizare a personalului plătit din fondurile publice".
Documentul cuprinde un set de opt principii care vor sta la baza viitorului act normativ.
Legea va reglementa, în mod unitar, salarizarea tuturor categoriilor de personal plătite din fonduri publice (așa cum sunt definite în Legea privind finanțele publice), inclusiv cea a parlamentarilor.
Raportul între salariul de bază minim pe economie și salariul de bază maxim al personalului plătit din fonduri publice va ajunge la 1 la 15, astfel încât să se apropie de practicile europene (în prezent acesta este de 1 la… 82).
Salarizarea va ține cont de im-portanța, răspunderea, complexitatea activității și nivelul studiilor necesare. Creșterile salariale pentru atingerea acestui obiectiv vor avea în vedere indicatorii macro-economici și evoluția indicatorilor sociali.
Salariul de bază va deveni principalul element al câștigului salarial. În el vor fi incluse unele sporuri care au un caracter general.
Va fi creată o nouă ierarhie a salariilor de bază, atât între domeniile de activitate, cât și în cadrul aceluiași domeniu, în funcție de complexitatea și importanța activității desfășurate.
Construcția noului act normativ va urmări ca, la trecerea de la actualul sistem de salarizare la cel nou, nici o persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiază în prezent.
Implementarea noului sistem de salarizare se va realiza într-un termen de cinci ani, prin creșteri salariale diferențiate în intervalul anilor 2009 - 2013. Proiectul de lege va fi adoptat într-un termen de maximum șase luni.
La acest acord s-a ajuns în urma presiunii uriașe exercitate de mișcarea sindicală asupra Guvernului Tăriceanu. Executivul nu s-ar fi așezat la masa dialogului social, dacă nu ar fi trăit sub amenințarea acțiunilor greviste din educație, sănătate și ale funcționarilor publici.
Poate fi considerat acest acord drept un succes al sindicatelor? "Câtă vreme nu avem o lege, nu putem vorbi de o reușită. Noi am mai semnat multe documente interesante cu Guvernul României… Știți, de la documentul semnat la cel ce produce efecte în viața reală e o cale lungă" – a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Petre Dandea, vicepreședintele Confederației Sindicale Cartel Alfa.
Sarcina respectării acordului îi va reveni viitorului guvern. Ce garanție au sindicatele și patronatele că acesta va duce la bun sfârșit o asemenea responsabilitate? Sunt suficiente semnăturile reprezentanților partidelor parlamentare sau este nevoie ca prevederile acordului să fie înscrise și în programele de guvernare pe care partidele le-au prezentat în campania electorală? "Cele ce nu o vor face dau dovadă de infantilism politic - afirmă Dandea. Atunci va reieși că sindicatele au dreptate când susțin despre politicienii că sunt interesați de dialogul cu sindicatele și patro-natele numai în anii electorali. Sincer vorbind, noi nu vedem ca vreun partid politic victorios în alegerile de la 30 noiembrie 2008, indiferent care va fi acela, să vină și să ne spună că acordul semnat pe vremea Guvernului Tăriceanu nu este bun și trebuie făcut altul. Dacă vreun partid va face acest lucru își rupe gâtul. Dimpotrivă, acordul actual va trebui folosit ca un instrument pozitiv."
Textul viitoarei legi unitare de salarizare a personalului ar urma să fie elaborat pe baza dialogului dintre viitorul guvern, sindicate și patronate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5219 secunde