Haiducie guvernamentală cu ajutoare de minimis

292
Haiducie guvernamentală cu ajutoare de minimis - 5d156163616be03a50d2a546fa2068b2.jpg
Politica economică a Guvernului Boc este mai încâlcită decât căile Domului. Cu o mână belește micro-întreprinderile și IMM-urile, obligându-le să achite impozitul forfetar pe profit, chiar dacă funcționează în pierdere, iar cu cealaltă le împarte ajutoare nerambursabile.
După cum vă amintiți, mii de firme au tras obloanele, speriate de "taxa Pogea". Registrul Comerțului era asaltat de cei ce doreau să închidă "mustăria". Atunci, șeful finanțelor publice se ținea bățos și susținea că nu-i nicio pagubă. Era o sfidare la adresa celor ce investesc capital, inteligență și energie, punând pe picioare mici afaceri, deschizând noi piețe, facând să meargă roțile economiei naționale, fără să primească niciun sprijin din partea statului român.
Efectele forfetarei s-au conjugat cu cele ale crizei financiare. Economia a ajuns atât de debilă, de costelivă, că Fiscul nu prea mai are ce și pe cine mulge. Când a început să fluiere vântul prin visteria statului, guvernul a începută să întrebe: "Unde sunt micro-întreprinderile și IMM-urile alea grase și frumoase, care dădeau lapte, miere și PIB?". Cine să-i răspundă: golul imens apărut în Registrul Comerțului?
Acum, când nu mai pot achita la timp salariile din învățământ, justiție, parchete și spitale, guvernanții au ajuns la vorba bătrânească, a capitalismului victorios: "Dacă IMM-uri nu sunt, nimic nu e".
Cabinetul Boc a priceput că vaca trebuie hrănită, dacă vrei să dea lapte, și a scos o mână de furaje pentru mediul de afaceri. În ședința din data de 8 iulie 2008, a adoptat două acte normative privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru
IMM-uri, în valoare de până la 200.000 de euro pe întreprindere. Mai mult, a extins sfera domeniilor în care pot fi acordate aceste ajutoare. Volumul total al ajutoarelor plătite în acest an va fi de 20 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că minimum 100 de IMM-uri vor beneficia de ajutorul nerambursabil.
Printr-o altă hotărâre de guvern, s-a lărgit și sfera activităților pentru care se pot acorda ajutoare de stat firmelor care realizează investiții de cel puțin 30 de milioane de euro și creează cel puțin 300 de locuri de muncă. Această ultimă măsură vizează companiile mari.
E bine că executivul își mai aduce aminte de mediul de afaceri și mai bagă ceva ajutoare. Mă îndoiesc, însă, că haiducia guvernamentală poate relansa economia. În esență asta face statul român: jupoaie sute de mii de agenți economici și, din banii lor, împarte ajutoare nerambursabile la câteva sute dintre ei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.584 secunde