IMM Invest: Plafonul garanțiilor crește la 20 miliarde de lei

128
IMM Invest: Plafonul garanțiilor crește la 20 miliarde de lei - ministerul-1597303737.jpg

Articole recomandate

Plafonul total al garanțiilor ce pot fi acordate în programul IMM Invest va crește la 20 de miliarde de lei, de la 15 miliarde de lei în prezent, iar beneficiarii programului nu vor mai fi obligați să păstreze personalul până la sfârșitul anului în curs, potrivit unui proiect de Ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor Publice.


Instituția precizează că a obținut acordul Comisiei Europene pentru aceste schimbări în schema de ajutor de stat în data de 7 august.


Alte modificări vizează implementarea unei perioade standard de subvenționare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru crearea unor condiții egale pentru toți beneficiarii ce accesează Programul, și crearea posibilității microîntreprinderilor și întreprinderilor mici pentru accesarea creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru de valori mai mari, de până la 5 milioane lei, potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ.


Totodată, perioada până la care pot fi efectuate plățile reprezentând grantul în cadrul Schemei de ajutor de stat a fost prelungită până la 31 octombrie 2021.


Bugetul Schemei de ajutor de stat aferent granturilor va fi majorat până la suma de 1,106 miliarde de lei, aproximativ 228,42 milioane de euro, în condițiile creșterii plafonului total al garanțiilor care pot fi acordate în anul 2020 la suma de 20 miliarde de lei.


"Impactul financiar va fi pozitiv prin menținerea în funcțiune a IMM-urilor existente implicit a numărului de angajați, situația actuală ducând spre o închidere masivă a IMM-urilor fără intervenția statului printr-un ajutor consistent. La momentul acordării, garanțiile care vor fi emise în cadrul Programului nu reprezintă plăți din bugetul de stat, ci determină exclusiv majorarea datoriei publice", precizează inițiatorii proiectului.


La data de 3 august 2020, în cadrul Programului IMM INVEST România au fost acordate credite în valoare de 11,18 miliarde de lei unui număr de 13.220 beneficiari implicând o garanție a statului în valoare de 9,61 miliarde de lei.


"Urmare analizei notificării și informațiilor suplimentare furnizate de către Ministerul Finanțelor Publice, CE a emis decizia de autorizare C92020) 5555 final din 07.08.2020 a acestor modificări", precizează sursa citată.


Programul IMM INVEST ROMANIA a fost aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 209/2018. În contextul pandemiei COVID această ordonanță de urgență a fost ulterior modificată și completată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2020 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 42/2020, prin care au fost aduse o serie de îmbunătățiri menite să asigure creșterea flexibilității și accesului la finanțare a beneficiarilor programului.


IMM Invest este cel mai mare program de susținere a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, demarat în ultimii 30 de ani.


Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenționată integral de stat cel puțin până la final de an, zero comisioane legate de garanția statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanției este de până la 72 de luni.


Sursa: Agerpres.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3931 secunde