În Pacific, la Anacortes, au răsunat colindele românești

4463
11
Mii de navigatori români au petrecut Crăciunul, pe mările și oceanele lumii, cu gândul la cei de acasă.

În Pacificul de Nord, la Anacortes (SUA), tancul petrolier "Miltiadis M II", sub pavilion Liberia, stă în ancoră. Este un gigant de oțel cu capacitatea de 162.396,7 tdw, lungimea de 280,5 metri și lățimea de 50 de metri. Nava e folosită la stocarea hidrocarburilor, procedeu folosit pe o scară tot mai largă, în ultimii cinci ani, de cei ce controlează piața mondială a petrolului.

La bordul ei se află navigatori de mai multe naționalități. Ofițerii sunt români, cu excepția ofițerului mecanic 1, care este rus. Tot români sunt fitter-ul și pompagiul, iar restul echipajului, inclusiv bucătarul, sunt filipinezi.

Șeful mecanic Ilie Neacșu, din Constanța, descrie într-o corespondență transmisă ziarului "Cuget Liber", cum a fost sărbătorită Nașterea Domnului, la bordul lui "Miltiadis M II":

"Toate pregătirile de Crăciun au urmat exact tradiția de acasă, fără nici o excepție: sarmale, cârnați afumați, fripturi, pulpa de porc, piftie, salata boeuf, bradul etc. Tot echipajul a participat la aceste pregătiri (s-a lucrat chiar și în schimburi), sub îndrumarea mai mult decât expertă atât a comandantului, cât și a electricianului. Atmosfera a fost sărbătorească, astfel reușind să ne domolim dorul de casă. La bord au răsunat și colindele tradiționale, interpretate de artiștii noștri renumiți.

Internetul prin wireless ne ajută să fim la curent cu absolut tot ce se întâmplă în țară. În plus, avem comunicația audio și video cu familiile.

În timpul liber se pot confecționa adevărate bijuterii navale. Pompagiul este foarte pasionat de acest meșteșug. Lucrările lui ne încântă nespus de mult privirile.

Crăciunul din 2010 l-am făcut pe nava "Leo Glory". Pe ea, doar eu și electricianul eram români. Comandant și secundul erau ruși, ofițerul mec 1 era bulgar, iar restul erau filipinezi.

De aceea, Crăciunul a fost un pic mai exotic, cu delicatese asiatice: sushi, scoici, shrimps etc.

În concluzie, pe mare se face tot posibilul ca, în ciuda stresului determinat de job și a dorului de casă, marinarul să se bucure pe deplin de spiritul Crăciunului și să rămână cu amintiri cât mai frumoase."

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Adrian Jufa
28 decembrie 2011
Craciun departe de familie

Articol de nota 10 La multi ani tuturor.

Ana-Maria Bercu
28 decembrie 2011
Craciun romanesc la Anacortez departe de familie

Omul sfinteste locul! Felicitari d-lui Comandant si intregului echipaj! La multi ani!

Anca Jufa
28 decembrie 2011
Craciun departe de familie

La Multi Ani Adrian! Apetisante imagini! Petrecere frumoasa in continuare si de Anul Nou!

Jufa Alexandru
28 decembrie 2011
Iei !

Este si tatal meu acolo =) !

Negoita Mircea
28 decembrie 2011
La multi ani!

Ar fi trebuit sa povesteasca si cum au transportat matele pentru cirnati in bagaje... incerci sa creezi la nava atmosfera de acasa, a craciunului, dar sa iti si iasa, depinde de oamenii care sunt acolo. La multi ani!!! PS . Revin cu urari si pentru RUSUL vostru, nu de alta dar la ei lucrurile se petrec mai tirziu.... Si craciunul la ei este mai intirziat, nu-i asa?

Un coleg
28 decembrie 2011
Mai aveti locuri libere?

Mai aveti locuri libere pentru revelion?

Ionut Neacsu
28 decembrie 2011
Felicitari!!

Felicitari pentru toate realizarile!Este un lucru deosebit sa incerci departe de casa sa te simti ca acasa....Numai oamenii deosebiti reusesc lucru...Spor la lucru in continuare!

TITI VASILIU
30 decembrie 2011
LA MULTI ANI

LA MULTI ANI LA TOT ECHIPAJUL. SPER CA SI MIINE DE REVELION VETI FI LA FEL DE PREGATITI. CRED CA AVETI NOROC CU BUCATARUL SI CU BAIETII NOSTRI CARE MAI STIU SA GATEASCA. VINT BUN DIN PUPA ! (cind veti pleca de acolo).

verginica
31 decembrie 2011
la multi ani

sa petreceti la fel de bine si de revelion...LA MULTI ANI..

anica cuconu
2 ianuarie 2012
urari de Anul Nou

V-am admirat pentru felul in care ati pastrat traditia craciunului, departe de tara. Va doresc un an nou cu pace si fericire cat cuprind zarile pe care calatoriti! Felicitari d-lui comandant! La multi ani, intregului echipaj!

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.819 secunde