Info fiscalitate: impozitul pe venitul agricol

174
Info fiscalitate: impozitul pe venitul agricol - infofiscalitate-1476022536.jpg

Articole de la același autor

Contribuabilii au obligația să efectueze, până marți, 25 octombrie 2016, plata primei rate de 50% din impozitul pe veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit, precum și a contribuției de asigurări sociale de sănătate aferente acestor venituri, pentru anul 2016.

Contribuabilii care realizează venituri de această natură datorează impozit de 16% și contribuție de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 5,5% asupra venitului stabilit pe baza normelor anuale de venit. Atât impozitul, cât și contribuția menționată, au fost stabilite prin decizie de impunere emisă de organul fiscal competent și comunicată contribuabililor potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală. Deciziile de impunere au la bază declarațiile 221 aferente anului 2016, care trebuiau depuse până la data de 25 mai 2016 de către persoanele fizice care, la data declarării, obțineau, individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, venituri din:

- cultivarea produselor agricole vegetale;

- exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și alte asemenea;

- creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Normele de venit pentru anul 2016 stabilite la nivelul fiecărui județ pentru impunerea veniturilor din activități agricole, conform art. 106, alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt afișate pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, portalul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați / Asistență contribuabili / Informații curente / Informații utile, sau la adresa de internet: http://static.anaf.ro/static/10/Galati/Gl1_17.htm.

Plata impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează pe codul numeric personal al persoanei fizice care realizează aceste venituri la trezoreriile unităților fiscale în a căror rază teritorială aceștia își au domiciliul.

În cazul în care în localitatea de domiciliu a contribuabililor nu există o unitate teritorială a A.N.A.F, facem precizarea că, potrivit art. 1 alin. (1) din anexa la Ordinul nr. 4032/2066/2015, persoanele fizice care datorează impozit și contribuții sociale aferente veniturilor din activități agricole, precum și accesorii pentru neachitarea la scadență a acestora, pot efectua plata acestor obligații fiscale și la organele fiscale locale (casieriile primăriilor) corespunzătoare localității în care își au domiciliul fiscal, în numerar, cu condiția ca între unitatea administrativ-teritorială și direcția generală regională a finanțelor publice în a cărei rază se află localitatea să fi fost încheiat un protocol în acest sens.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Octombrie 2016
Stire din Economie : Francul a mai înghițit 1 ban
Pagina a fost generata in 0.9949 secunde