Intrarea în şomaj tehnic, cel mai sumbru scenariu la Şantierul Naval Damen Mangalia

5454
1
Intrarea în şomaj tehnic, cel mai sumbru scenariu la Şantierul Naval Damen Mangalia - 1-1714053647.jpg

Articole de la același autor

Un vânt rece şi tăios bate prin magaziile şi depozitele de materiale ale Şantierului Naval Damen Mangalia. Foarte curând, muncitorii nu vor mai avea de lucru, iar până când licitaţiile pentru noi contracte vor fi finalizate, şomajul tehnic este marea ameninţare.

Programată în cursul acestei săptămâni, şedinţa Consiliului de Supraveghere - formulă organizatorică, având în vedere sistemul dualist al Şantierului Naval Damen Mangalia, echivalentă cu un consiliu de administraţie - nu a adus foarte multe lămuriri în privinţa viitorului apropiat al unităţii. Intrarea personalului în şomaj tehnic pare a fi iminentă şi doar o minune de la Dumnezeu ar putea împiedica acest scenariu. Cu toate acestea, principalul mesaj transmis a fost acela că şantierul nu se va închide şi nici nu vor exista concedieri.

„La şedinţa de consiliu, au participat cei şapte membri - patru români şi trei din partea acţionarului olandez. Noi, reprezentanţii sindicatului, am luat parte doar la discuţiile punctului patru de pe ordinea de zi, referitoare la scenariul unui potenţial şomaj tehnic.

La ora actuală, se fac în continuare analize, să vedem ce proiecte se pot contracta pentru a creşte volumul de muncă, actual mult prea redus. Nu a fost o informare sau o consultare conform legii, că se va aplica măsura şomajului tehnic. Dar, dacă lucrurile rămân la fel de dificile, cel mai sumbru scenariu este acela că se va intra în şomaj tehnic. Noi sperăm să nu fie atât de rău, să avem ghinionul ca, din tot ceea ce se licitează la acest moment, să nu se concretizeze nicio comandă. Cred că, până la urmă, se vor găsi soluţii.

Mesajul cel mai important care trebuie transmis muncitorilor este acela că şantierul nu se va închide şi nu vor fi nici concedieri. Perspectiva nu este aşa de dramatică, se poartă discuţii cu potenţiali clienţi, totul depinde de cât de repede se vor încheia negocierile pentru noile proiecte. Timpii de pregătire a producţiei pot fi reduşi, clienţii vin în ziua de astăzi cu toate lucrurile pregătite, noi furnizăm doar mâna de lucru”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Sindicatului Liber Navalistul, din Şantierul Naval Damen Mangalia, Laurenţiu Gobeajă.

Nu pentru tot personalul scenariul şomajului tehnic echivalează cu o gravă problemă. Din contră, printre cei 1.490 de salariaţi, există unii care au în vedere noi perspective, noi oportunităţi chiar din străinătate.

„Sunt salariaţi, în special dintre cei mai tineri, care şi-au manifestat intenţia de a lucra, pe o perioadă determinată, în timpul şomajului tehnic, în altă parte, pe alte şantiere, din ţară sau din străinătate, cu respectarea prevederilor legale. Oamenii vor să ştie cum stăm!

Pe de altă parte, chiar dacă nu este un moment favorabil, derulăm în această perioadă negocierile pentru noul contract colectiv de muncă”, a explicat liderul de sindicat.

Pentru şantierul din Mangalia, urmează două şedinţe foarte importante: Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor şi Adunarea Generală Extraordinară, care vor avea loc săptămâna viitoare, pe 29/30 aprilie.

„Vom avea apoi zilele de sărbători pascale, după care din nou licitaţii şi negocieri cu bănci şi clienţi”, a precizat Laurenţiu Gobeajă.

Reamintim că, recent, ministrul Economiei, Atreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, aflat personal printre muncitorii unităţii din sudul litoralului, a anunţat că doreşte a aduce la Mangalia proiecte legate de energia verde.

Olandezii cer despăgubiri de milioane!

Situaţia administrativă este destul de complicată la şantierul din Mangalia. Conflictul dintre compania olandeză Damen, acţionar minoritar (49%) şi statul român, acţionar majoritar (51%), s-a declanşat în vara lui 2023, după apariţia unei legi impuse de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, despre care olandezii au spus că elimină posibilitatea de a mai deţine controlul operaţional şi managerial.

Damen consideră că statul a încălcat acordul iniţial şi a anunţat că se retrage din asociere. Nu însă din România - îşi va continua activitatea la Galaţi! - şi nu în orice condiţii, olandezii cerând despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de euro de la statul român. 

Comentează știrea

"Intrarea în şomaj tehnic, cel mai sumbru scenariu la Şantierul Naval Damen Mangalia"
25 aprilie

Asa sa fie ? Concedierea e baza de la ai cu smoala si focul ! Declarativ, ca ... pai cine zice ? Daca din ala care are grija de smoala si foc ... Somaj tehnic, ca mai vezi poate ceva 1/procent banut ... nu-i departe de "sumbru" ca pleci de buna voie, ca poate varsta si fizicul iti permite ! " Intrarea în şomaj tehnic, un posibil scenariu sumbru la Şantierul Naval Damen Mangalia", asa e mai adecvat doar ca titlu informativ fara concretizare !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3444 secunde