Învață cum să te ferești de piraterie sau contrafacere

491
Învață cum să te ferești de piraterie sau contrafacere - d6e92e1e71619d46524ef16a8bb44671.jpg
Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA) a fost, ieri, gazda seminarului de promovare a proiectului IPRforSEE, coordonat de Camera de Comerț din Veneția, dar implementat de 10 instituții similare din 6 țări, printre care și CCINA.
Acest proiect și-a propus să contribuie la creșterea competitivității IMM-urilor în zona Europa de Sud Est prin îmbunătățirea activităților de conștientizare și prin dezvoltarea de instrumente în domeniul protecției intelectuale.
Concret, IPRforSEE a început în luna martie 2009 cu o analiză a nevoilor IMM-urilor pentru a identifica șase servicii inovative. Potrivit responsabilului de proiect din cadrul CCINA Constanța, Rodica Belteu, furnizarea noilor servicii se va testa, în fiecare din cele șase țări, pe câte un grup pilot de IMM-uri, din diferite sectoare economice.
CCINA Constanța a decis să implementeze în macroregiunea 2 - Constanța, Galați, Bacău, Iași - serviciile "Proprietatea intelectuală pentru firme nou înființate" și "Târguri - expoziții și protecția proprietății intelectuale".
În primul caz, este vorba despre firme nou înființate sau cu mai puțin de trei ani de la înființare care au cunoștințe reduse în materie de proprietate intelectuală. Serviciul furnizat acestor IMM-uri constă în consultanță gratuită în ceea ce privește modul în care pot fi evitate greșelile legate de brevete și mărci înregistrate, inclusiv în procesul de înregistrare.
Referitor la cel de-al doilea serviciu, acesta se adresează firmelor constănțene care participă la manifestări expoziționale unde își expun produsele / serviciile proprii, existând astfel posibilitatea de a fi copiate, contrafăcute sau să se încalce alte drepturi de proprietate intelectuală anterior dobândite.
"Un sector care se lovește frec-vent de probleme legate de proprie-tatea intelectuală este turismul. De-a lungul anilor, au fost multe litigii. Este sectorul care a suferit cel mai mult pe această tematică", a precizat președintele CCINA Constanța, Mihai Daraban.
Potrivit reprezentanților CCINA, vor beneficia gratuit de cele două tipuri de servicii de consultanță câte 10 firme din Galați, Bacău și Iași, și 20 de firme constănțene. Agenții economici se pot înscrie deja la CCINA Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4082 secunde