Investiții pentru locuri de muncă sănătoase și sigure

221
Investiții pentru locuri de muncă sănătoase și sigure - 12805249941075688292locuridemunc-1340976058.jpg
În ultimul său raport anual, Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă continuă să susțină investițiile în sănătate și securitate la locul de muncă, din motive economice și etice.

"Acum mai mult ca niciodată trebuie să garantăm "munca bună" în locuri de muncă sigure și sănătoase", potrivit directorului Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA). În primul ei raport în calitate de directoare, dr. Christa Sedlatschek descrie noile presiuni de reducere a costurilor legate de securitatea și sănătatea în muncă (SSM) într-un mediu economic mai dificil; "pentru multe întreprinderi, simpla supraviețuire în afaceri a devenit principalul lor obiectiv. Cu toate acestea, organizațiile trebuie să-și amintească că o bună gestionare a sănătății și securității la locul de muncă este vitală nu doar din motive etice, dar și din motive de competitivitate economică."


Astfel cum se arată în raportul anual, EU-OSHA a continuat să se adreseze în 2011 altor noi categorii de public cu mesaje referitoare la importanța SSM și a continuat să susțină că, chiar în perioade dificile, alocarea de timp și resurse către SSM reprezintă o investiție și nu un cost, iar o gestionare bună a SSM este benefică întreprinderilor.

Aspectele esențiale ale anului sunt dezvoltarea proiectului emblematic al agenției, proiectul de previziune, care urmărește să anticipeze riscurile pe termen lung la locul de muncă (inițial se referea la locurile de muncă "ecologice") și să ajute factorii de decizie să ia măsuri pentru prevenirea lor.


Un alt proiect principal a fost Sondajul European în rândul întreprinderilor privind riscurile noi și emergente (ESENER), care, pentru prima dată, ne oferă o imagine în timp real a modului în care sunt gestionate o serie de riscuri importante la locul de muncă în Europa. În 2011 a început procesul de realizare a unei analize secundare a datelor colectate de sondaj.

În 2011 a fost lansat oficial Instrumentul online interactiv de evaluare a riscurilor (OiRA), o moștenire a agenției din Campania "Locuri de muncă sigure și sănătoase" dedicată evaluării riscurilor din 2008-2009. Instrumentul OiRA, pe care agenția îl pune la dispoziție gratuit, va ajuta întreprinderile mici din UE să efectueze simplu și rentabil evaluări ale riscurilor.

Agenția a elaborat o serie de publicații referitoare la bunele practici în SSM în sectorul transportului rutier.

În sfârșit, anul 2011 a fost al doilea și ultimul an al Campaniei "Locuri de muncă sigure și sănătoase" pe tema securității lucrărilor de mentenanță. Campaniile "Locuri de muncă sigure și sănătoase" sunt, în prezent, cele mai ample de acest gen din lume. Cea mai recentă campanie a cunoscut niveluri record de implicare, propunându-și să mărească gradul de conștientizare asupra importanței mentenanței pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, precum și asupra necesității de a efectua lucrările de mentenanță în condiții de securitate.

Au început discuțiile legate de elaborarea următoarei Strategii a agenției, care urmează să fie adoptate în 2013. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5634 secunde