Lagarde cere UE să sprijine direct băncile cu probleme financiare, prin fondurile de stabilitate

203
Lagarde cere UE să sprijine direct băncile cu probleme financiare, prin fondurile de stabilitate - christinelagardedirectorgenerala-1334867906.jpg
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut joi liderilor Uniunii Europene să susțină direct băncile cu probleme financiare din cauza crizei datoriilor, prin intermediul fondurilor de stabilitate financiară.

Lagarde a afirmat că zona euro este epicentrul unui potențial risc pentru redresarea economiei mondiale, care este "timidă și fragilă", astfel încât este nevoie ca UE să folosească o parte din fondurile de stabilitate pentru susținerea directă a băncilor vulnerabile.

Lagarde se așteaptă la o suplimentare semnificativă a resurselor instituției financiare, pentru protejarea țărilor de criza datoriilor suverane din zona euro, după ce Europa a luat măsuri hotărâte pentru rezolvarea problemelor.

"Ne așteptăm ca resursele FMI să fie majorate considerabil", a declarat Lagarde într-o conferință de presă la Washington, înaintea reuniunilor G20, FMI și Băncii Mondiale, de la sfârșitul acestei săptămâni.

FMI a obținut deja angajamente de 320 de miliarde de dolari din Europa și Japonia, dar vrea să atragă minim 400 de miliarde de dolari, inclusiv prin contribuția unor state emergente mari, iar această sumă ar dubla capacitatea instituției de a combate criza datoriilor din zona euro și orice posibilă extindere în alte regiuni.

Resursele mai mari aflate la dispoziția FMI pentru protejarea statelor din afara Europei care ar putea avea probleme din cauza crizei din zona euro ar contribui la atenuarea temerilor de pe piețele financiare legate de riscul contagiunii.

Investitorii sunt îngrijorați că criza ar putea lovi Italia și Spania, astfel încât acestea să fie nevoite să ceară ajutoare internaționale așa cum au făcut Grecia, Irlanda și Portugalia.

Pe piețe există temeri referitoare la capacitatea Spaniei de a reduce deficitul bugetar în condiții de contracție economică.

Bursele de valori au avut joi o evoluție negativă la nivel mondial, în pofida cererii mari pentru obligațiuni emise de Spania, investitorii fiind reticenți în privința solidității fiscale a zonei euro.

Miniștrii de Finanțe din țările emergente mari, cunoscute sub denumirea BRICS, respectiv Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, urmează să se întâlnească joi la Washington și vor discuta în mod sigur despre resursele FMI.

China, Brazilia și Rusia au anunțat deja că sunt dispuse să participe la suplimentarea resurselor FMI, dar vor în schimb drepturi de vot mai mari.

Statele Unite au refuzat să ofere sprijin suplimentar FMI, dar miercuri și-au exprimat sprijinul pentru eforturile altor state în acest sens.

Pe lângă creșterea capacității fondurilor europene de stabilitate financiară, zona euro s-a angajat să ofere FMI aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Între țările care au promis să participe la suplimentarea resurselor FMI se numără Suedia, cu 10 miliarde de dolari, suma care va crește ulterior la 14,7 miliarde de dolari, Danemarca (7 miliarde de dolari) și Norvegia (9,3 miliarde de dolari). Polonia va contribui cu 8 miliarde de de dolari, iar Elveția cu o sumă semnificativă, potrivit lui Lagarde.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2319 secunde