Legea contabilității este facultativă pentru Damen Shipyards Mangalia?

33446
Legea contabilității este facultativă pentru Damen Shipyards Mangalia? - fond-legea-jpg-1705422061.jpg

Articole recomandate

• Statul român, în calitate de acționar majoritar, încalcă prevederile legale


Relațiile din mediul de afaceri au la bază principiul transparenței financiare și fiscale. Părțile care urmează să semneze un contract comercial au nevoie de informații despre situația financiară a viitorului partener. Oare activitatea sa este profitabilă sau e producătoare de pierderi? Are datorii către alți agenți economici? Cât de mari? Are restanțe la bugetele statului? Se află într-o situație financiară ce ar putea pune în pericol relația contractuală aflată în pregătire?


Unii dintre agenții economici precauți nu semnează contractele înainte de a verifica datele din bilanțurile financiar-contabile anuale ale potențialilor parteneri de afaceri. De regulă, această operațiune se face cu discreție, pentru a nu aduce atingere amorului propriu al partenerului.


Fără secrete financiare
Trebuie să știți, stimați cititori, că informațiile privind situația financiară a agenților economici nu constituie un secret. Ele trebuie să fie la vedere, publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Legea contabilității nr. 82/1991 obligă agenții economici să depună la structurile Agenției Naționale de Administrare Fiscală situațiile financiare anuale în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.
La rândul său, instituția fiscală are obligația să posteze situațiile financiare la vedere, pe site-ul său, pentru a fi la dispoziția celor interesați.


Evitarea răi-platnicilor
Acest sistem și-a demonstrat utilitatea mai ales în perioadele de recesiune. Îmi aduc aminte că în timpul crizei economice din anii 2009 – 2013, o serie de agenți economici constănțeni mi-au declarat că n-ar semna în ruptul capului un contract de furnizare cu plata ulterioară (la 30 de zile sau mai multe), fără să studieze cu atenție situația financiară a solicitantului de pe site-ul Fiscului și să se încredințeze că este solvabil.


În cazul în care acesta înregistra an de an profit și nu avea datorii sau dacă acestea din urmă erau mai mici decât creanțele, contractul era acceptat. Altminteri, dacă solicitantul înregistra pierderi și datorii mai mari decât creanțele, nu se admitea furnizarea mărfurilor decât cu plata pe loc.


Agenții economici care n-au procedat astfel, care nu s-au documentat și n-au fost precauți, au plătit tribut uriașului blocaj economic din acele timpuri, care a aruncat o mulțime de firme în brațele falimentului.
În zilele noastre, în condițiile crizei prețurilor energetice și ale produselor industriale, a efectelor războaielor din Ucraina și Gaza, a pericolelor cu care se confruntă navele comerciale în Marea Neagră și Marea Roșie, agenții economici trebuie să rămână vigilenți în raporturile contractuale. Iată, datele Oficiului Național al Registrului Comerțului indică o creștere a numărului firmelor aflate în dificultate. În primele 11 luni ale anului 2022, un număr de 6.081 de agenți economici au intrat în insolvență, cu 703 mai mulți decât în aceeași perioadă a anului precedent.


Informații de interes strategic
Publicarea situațiile financiare ale agenților economici este necesară și din alt punct de vedere. O serie de entități, începând de la cele guvernamentale până la cele din domeniul cercetării științifice și al patronatelor realizează pe baza lor studii economice și strategii de acțiune. La rândul lor, organizațiile non-guvernamentale, sindicatele și presa apelează la aceste informații de interes public.
În calitate de jurnalist, am făcut apel deseori la astfel de informații. Pe baza datelor obiective, am putut prezenta opiniei publice evoluția economică a unor sectoare economice de mare interes, precum: industria portuară și industria navală.


Explicațiile ANAF
Dacă în cazul marii majorități a agenților economici, prevederile Legii contabilității sunt respectate, există și excepții notabile. Iată, deși ne aflăm la jumătatea lunii ianuarie 2024, pe site-ul Ministerului Finanțelor n-a fost publicată situația financiară pe anul 2022 a șantierului naval Damen Shipyards Mangalia. Ne-am pus întrebarea firească: Oare această companie n-a transmis bilanțul financiar-contabil către ANAF sau vreun funcționar al Fiscului nu și-a făcut datoria să posteze datele pe site?
Pentru a lămuri situația, am solicitat ANAF să îmi răspundă la întrebarea de ce datele financiare ale agentului economic Damen Shipyards Mangalia nu au fost făcute publice.
Pe data de 16 ianuarie 2024, serviciul de comunicare, relații publice și mass-media din cadrul ANAF mi-a trimis următorul răspuns: „Ca urmare a adresei dumneavoastră înregistrată la ANAF-Serviciul Comunicare, Relații Publice și Mass-Media cu nr. A_RPC_871/2023, vă comunicăm următoarele informații cu privire la depunerea situației financiare de către societatea Damen Shipyards Mangalia, CIF 9115330: Din analiza bazelor de date s-a constatat faptul că pentru anul 2022, societatea nu a depus situațiile financiare anuale, motiv pentru care sunt aplicabile măsurile prevăzute de Legea nr. 82/1991 a contabilității cu modificările și completările ulterioare.”


Potrivit respectivului act normativ, în cazul nedepunerii în termenul legal a situațiilor financiare anuale, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, prin structurile de specialitate, procedează la notificarea contribuabililor, iar în situația neconformării, aceștia sunt sancționați în temeiul capitolului VI, art. 41, pct. 8, din Legea contabilității nr. 82/1991, fiindu-le aplicată amenda prevăzută la art. 42, alin .(1), lit. f, din același act normative, amendă ce variază între 500 de lei și 1.500 de lei.


După cum se observă, ANAF a evitat – din motive doar de ea știute – să precizeze dacă și ce măsuri a luat împotriva companiei Damen Shipyards Mangalia. Din formularea cu caracter general nu se înțelege dacă această entitate economică a fost notificată să respecte legea și nici dacă a fost sancționată contravențional.
Nedepunerea situațiilor financiare anuale stârnește mari suspiciuni în cazul companiei Damen Shipyards Mangalia, în care statul român deține controlul, respectiv un pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social. Oare își poate imagina cineva că statul român, în calitate de acționar majoritar al acestui mare șantier naval, nu respectă propriile legi? Și-apoi, ce motiv l-ar putea determina să se comporte astfel? Ar avea interesul, cumva, să ascundă de ochii lumii situația financiară a companiei? Sunt întrebări la care doar statul – patron ar putea să ne răspundă.


Ion TIȚA-CĂLIN




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3525 secunde