Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric este neconstituțională

355
Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric este neconstituțională - 16francshutterstock05605x-1486475163.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis azi că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni. CCR a admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.


"Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a admis că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape (...) toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când (...) se schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului", a anunțat șeful CCR, Valer Dorneanu, după ședința de marți.


Potrivit acestuia, faptul că a doua Cameră este decizională nu înseamnă că poate să adopte legea "într-un mod numai ei propriu", fiind nevoie să țină cont și de expresia textelor adoptate în primul for.


De asemenea, Dorneanu a spus că s-a considerat că soluția pe care a adoptat-o Camera Deputaților de reconversie la data încheierii contractului este greșită și nu corespunde unor directive europene.


"Aici instanțele urmează să aplice și principiul impreviziunii", a subliniat el.


Șeful CCR a arătat că nu judecătorii trebuie să dea soluțiile de punere în aplicare a legislației. "Nu suntem noi chemați și puși să dăm soluțiile de punere în aplicare a legislației", a explicat Valer Dorneanu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 07 Februarie 2017
Stire din Economie : Dolarul a recuperat 1,19 bani
Marţi, 07 Februarie 2017
Stire din Economie : Euro a cedat 1,79 bani
Marţi, 07 Februarie 2017
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Pagina a fost generata in 1.3158 secunde