Lipsa cumpărătorilor "dărâmă" prețurile apartamentelor la un nou minim

515
Lipsa cumpărătorilor
După o scurtă perioadă în care prețurile apartamentelor și caselor au crescut, lăsând impresia că punctul minim a fost atins, luna aprilie a adus un nou val de scăderi, pe fondul lipsei de reacție a cumpărătorilor.

Față de martie, indicele portalului Imobiliare.ro indică o scădere de 0,8%, de la un preț de 1.211 euro/mp la 1.201 euro/mp. Comparativ cu martie 2008, perioada de vârf a pieței imobiliare, scăderea este de 41,6%. La acea vreme, prețul mediu cerut de proprietari ajungea la 2.058 euro/mp.
Luna aprilie a marcat atingerea unor noi praguri minime la prețul apartamentelor noi din orașele mari, cum ar fi Constanța, Brașov sau Timișoara.
"Punerea în aplicare a programului Prima Casă 2 nu a deter-minat o creștere categorică a numărului tranzacțiilor. Cu alte cuvinte, ceea ce era de așteptat s-a produs - cumpărătorii nu au validat prețurile în creștere afișate în ultimul timp, iar consecința firească a acestui fapt o reprezintă revenirea pe panta descendentă. Pentru moment, cei care au reacționat au fost cu precădere dezvoltatorii, însă reacția lor va influența cu siguranță și prețul apartamentelor vechi", spune Adrian Erimescu, directorul general al portalului Imobiliare.ro.
În Constanța, apartamentele s-au ieftinit cu 1,3% în luna aprilie, ajungând la o medie de 1.022 euro/mp (în scădere cu 15% față de aprilie 2009). Prețurile apartamentelor noi au avut o dinamică de-a dreptul spectaculoasă, coborând la 986 euro/mp, de la 1.058 euro/mp în martie - o scădere de aproape 7%.
Deși paradoxal, apartamentele vechi sunt acum mai scumpe decât cele noi, cu un preț mediu de 1.030 euro/mp.
Prețul mediu de strigare al apartamentelor din blocurile vechi din Constanța a scăzut cu 0,1% în aprilie, o diferență de 14% față de aceeași perioadă din 2009.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8429 secunde