Loteria bonurilor fiscale a prăpădit 59 de milioane de lei fără să zgârie evaziunea fiscală

373
Loteria bonurilor fiscale a prăpădit 59 de milioane de lei fără să zgârie evaziunea fiscală - loteriabonurilorfiscale-1558385172.jpg

Articole de la același autor

Duminică, 19 mai 2019, a avut loc o nouă extragere la Loteria bonurilor fiscale organizată de Ministerul Finanțelor Publice. Au fost declarate câștigătoare bonurile din data de 24 aprilie 2019 cu valoarea de 914 lei. Deținătorii acestora își vor împărți premiul de un milion de lei. 


De la entuziasm la dezamăgire
Prima extragere a avut loc pe 13 aprilie 2015, iar de atunci și până astăzi au avut loc 59 de extrageri. După cum se știe, Loteria bonurilor fiscale a fost gândită ca o metodă de reducere a micii evaziuni fiscale. În acest scop, în decurs de patru ani și o lună loteria, statul a cheltuit 59 de milioane de lei sub formă de premii.
Fiind vorba de o sumă uriașă, provenită din taxele și impozitele plătite de contribuabili, este firesc să ne întrebăm dacă metoda dă roade, dacă în decurs de patru ani a schimbat mentalitatea cetățenilor, determinându-i să solicite bonurile fiscale? Dacă s-a redus cât de puțin mica evaziunea fiscală? Dacă nu cumva zecile de milioane sunt cheltuite fără rost?
Am încercat să aflu răspunsul chiar de la Agenția Națională de Administrare Fiscală și i-am solicitat, încă din anul 2016, să prezinte o evaluare în acest sens. N-am primit nici până în ziua de azi un răspuns. 
Drept urmare, mă văd nevoit să recurg la propriile mele constatări. La debutul loteriei, se declanșase o adevărată vânătoare de bonuri fiscale. Cu gândul la premiul de un milion de lei, clienții nu le mai abandonau și nu le mai aruncau la primul coș de gunoi. Mai mult, 
și-au luat inima în dinți și au început să ceară bonurile fiscale de la vânzătorii care "uitau" să le elibereze.
Dar după numai un an de la prima extragere, în rândul populației s-a instalat dezamăgirea. Numărul celor ce solicită, cât și al celor ce iau cu ei bonul fiscal a început să scadă dramatic, semn că Loteria bonurilor fiscale nu le mai stârnește multor români interesul. Ca urmare, o parte dintre comercianți a revenit la practicile vechi și a început să "uite" tot mai des de obligația de a emite bonurile fiscale. Faptul este demonstrat chiar rezultatele controalelor inspectorilor antifraudă fiscală.
Stimați cititori, la extragerea inaugurală, din 13 aprilie 2015, au fost depuse 18.215 bonuri fiscale. În schimb, la cele 13 extrageri organizate pe parcursul anului 2018 au fost depuse doar 1.033 de bonuri fiscale; în medie 79 de bonuri pe extragere. Diferența dintre extazul de la debutul loteriei și nivelul dezamăgirii atins în anul 2018 este de la 18.215 la 79 de bonuri. 


Discriminare pentru cei cu venituri mici
Faptul că mica evaziune fiscală a atins din nou cote înalte este demonstrat și de rezistența cu care a fost întâmpinată măsura de înlocuire a vechilor case de marcat cu cele noi, dotate cu jurnal electronic.


Luni, 20 mai 2019, stadiul înlocuirii celor 800.000 de case de marcat cu jurnal hârtie, deținute de 168.000 de agenți economici, era următorul: 519.029 de aparate noi, cu jurnal electronic, erau înregistrate în sistemul informativ al ANAF. Dintre acestea, 444.300 de aparate aveau identificator fiscal atribuit, iar dintre acestea din urmă, 373.126 de aparate erau, deja, în funcțiune la agenții economicii. Altfel spus, la această oră, doar 46,64% din vechile case de marcat au fost înlocuite efectiv, diferența de până la 100% fiind în afara legii, în zona evazionistă.


Scăderea numărului participanților la Loteria bonurilor fiscale se datorează caracterului slab stimulativ și discriminatoriu al acesteia. Cumpărătorii au înțeles că loteria favorizează persoanele cu venituri mari, care fac mai frecvent cumpărături de peste 100 de lei până la 999 lei și, deci au mai multe șanse de câștig. Marea masă a populației cu venituri mici are o șansă de 1 la 10 ca o extragere să aibă o valoare de bon de până la 100 de lei, accesibilă ei, în vreme ce categoria de persoane cu venituri mari are o șansă de 1 la 1, fiindu-i la îndemână toate extragerile, indiferent de valoarea bonului. 
x   x   x
În concluzie, ANAF ar trebui să regândească sistemul. Pentru a da mai multe șanse populației cu venituri mici să participe la loterie și pentru a o face, astfel, mai stimulativă și mai eficientă, ar trebui restrânsă plaja bonurilor fiscale câștigătoare la valori cuprinse între 1 leu și 100 lei. Eventual se pot introduce zecimalele. De altfel, în această zonă valorică se desfășoară mica evaziune de zi cu zi. În caz contrar, milioanele alocate loteriei sunt bani aruncați pe Apa Sâmbetei!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Aprilie 2018
Stire din Economie : Meridianele economiei
Pagina a fost generata in 1.0102 secunde