Lucrul cu imigranți - temă de casă pentru români

335
Migrația asigură necesarul de lucrători ai economiei comunitare, dar generează numeroase probleme. Cea mai dificilă dintre toate este integrarea lucrătorilor străini în comunitățile de primire. Imigranților și familiilor acestora trebuie să li se asigure condiții corespunzătoare de cazare și hrană, accesul la serviciile de sănătate, învățământ și de petrecere a timpului liber, posibilitatea de a lua contactul cu autoritățile. Pe de altă parte, trebuie prevenite reacțiile de respingere din partea populației autohtone, care pot evolua de la percepția negativă până la acțiunile xenofobe.
Problemele se complică și dintr-un alt motiv. Imigrația legală este dublată întotdeauna de cea subterană, care se situează de multe ori în zona traficului de ființe umane, a sclaviei și a criminalității economice.
Pentru economia Uniunii Europene, gestionarea imigrației este o chestiune tot mai dificilă. Soluția propusă pentru controlul fluxurilor de lucrători imigranți extracomunitari și, totodată, pentru libera lor deplasare în condiții de legalitate este introducerea permiselor de muncă, așa numitele "cărți albastre", după modelul celor verzi, americane. Pe de altă parte, Uniunea Europeană are în vedere experiența Irlandei și Spaniei, care sunt considerate exemple de economii ce au beneficiat de pe urma bunei administrări a imigrației.
Economia românească se află la începutul lucrului cu imigranți, fenomenul urmând să capete amploare în următorii ani. Pentru a atrage forța de muncă străină, societățile comerciale vor fi nevoite să rezolve problema cea mai grea: asigurarea spațiilor de cazare. Autoritățile nu vor putea sta de o parte. Ele vor trebui să gestioneze deplasarea legală a lucrătorilor imigranți și, totodată, să contribuie la buna lor integrare în societatea românească.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8137 secunde