Managerii au picat extemporalul la finanțare

632

Articole de la același autor

Dosarul de finanțare este punctul sensibil al întregului proces. Poți să îndeplinești toate criteriile, să ai un profit constant și să nu ai datorii la buget… dacă uiți să bifezi "Da" sau "Nu" la rubrica "Solicitantul are animal de companie", ai ratat finanțarea.
Este crucial ca dosarul să fie completat în cel mai mic detaliu. Cererile de finanțare, care pot fi descărcate de pe internet, conțin o listă de verificare, cu mai multe condiții de eligibilitate. Toate răspunsurile trebuie să fie "DA".
Deși pare simplu (și este simplu), mulți întreprinzători români au fost îngenunchiați de complexitatea actului de a bifa un "DA".
Și nu e vorba de doi sau trei, ci de 40% din cei care au depus proiecte la primele trei termene din 2008 (ceea ce explică de ce bugetele nu au fost încă epuizate).
Însă infama listă cu criterii este doar prima etapă. Urmează evaluarea calitativă a proiectului.Ele sunt citite și notate de experți independenți, care sunt destul de rigizi și nu apreciază lirismul sau improvizația lingvistică.
Reprezentanții Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație (OTIMMC) Constanța le recomandă întreprinzătorilor să își susțină cât mai bine planurile și să nu se mulțumească doar cu un simplu rezumat al proiectelor.
"Nu e de ajuns să zici doar că vrei bani pentru o nouă linie de producție. Trebuie să argumentezi coerent, să spui ce vrei să faci și cum ai de gând să faci investiția. Evaluatorii punctează fișele în funcție de ceea ce scrie pe ele, nu pentru ce ar fi trebuit să fie scris sau pentru ce ar putea să însemne de fapt datele completate de manageri", spune Dumitru Nancu, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație.
Spre exemplu, dacă vrei bani ca să pui un pilon în mijlocul fabricii, trebuie să scrii "Vreau bani pentru un pilon, pe care îl voi cumpăra din Germania, de la firma X, la prețul de 5 euro. Pilonul va ajuta la redirecționarea fluxului de aer cald spre radiatoarele ce asigură temperatura optimă în incubatoarele mele de gâște. Durata de execuție a lucrării este de o oră".
Formularea greșită este "Vreau bani pentru gâște".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9265 secunde