Măsuri de combatere a practicilor fiscale abuzive

319
Măsuri de combatere a practicilor fiscale abuzive - masuridecombatereapracticilefisc-1640200125.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a prezentat o inițiativă esențială pentru combaterea utilizării abuzive a entităților fictive (firme de tip „cutie poștală”) în scopuri fiscale necorespunzătoare.

Propunerea urmărește să garanteze că entitățile din Uniunea Europeană care nu au nicio activitate economică sau care desfășoară o activitate economică minimă nu pot beneficia de niciun avantaj fiscal și nu impun nicio sarcină financiară contribuabililor. Acest lucru va proteja, de asemenea, condițiile de concurență echitabile pentru marea majoritate a întreprinderilor europene, care sunt esențiale pentru redresarea UE, și va asigura faptul că contribuabilii de rând nu suportă sarcini financiare suplimentare din cauza celor care încearcă să evite plata cotei care le revine.

Anumite întreprinderi direcționează fluxurile financiare către entitățile fictive din jurisdicțiile cu impozite foarte scăzute, fără impozitare sau din cele unde impozitele pot fi eludate cu ușurință. În mod similar, unele persoane fizice pot utiliza entități fictive pentru a-și sustrage activele și bunurile imobile de la plata impozitelor, fie în țara lor de reședință, fie în țara în care se află proprietatea.

Aceasta este una dintre inițiativele din setul de măsuri al Comisiei care vizează combaterea practicilor fiscale abuzive. În decembrie 2021, Comisia a prezentat o transpunere foarte rapidă a acordului internațional privind impozitarea minimă a întreprinderilor multinaționale. În 2022, Comisia va prezenta o altă propunere privind transparența, care va impune anumitor mari întreprinderi multinaționale să își publice ratele efective de impozitare, precum și cea de a 8-a Directivă privind cooperarea administrativă, care va permite administrațiilor fiscale să dispună de informațiile necesare pentru a acoperi criptoactivele. În plus, deși această inițiativă abordează situația din interiorul UE, Comisia va prezenta în 2022 o nouă inițiativă pentru a răspunde provocărilor legate de entitățile fictive din afara UE.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0878 secunde