Măsuri pentru îmbunătățirea stagiilor de integrare în muncă a tinerilor

182
Măsuri pentru îmbunătățirea stagiilor de integrare în muncă a tinerilor - fondmasuripentruimbunatatireasta-1673800918.jpg

Articole de la același autor

Stagiile joacă un rol cheie în integrarea profesională, ajutând tinerii să dobândească experiență practică și să le faciliteze accesul pe piața muncii. 85% dintre subiecții unui sondaj de opinie, la care au participat 1.800 de stagiari din țările Uniunii Europene, au declarat că stagiile le-au permis să învețe lucruri utile din punct de vedere profesional.

Pe data de 9 ianuarie 2023, Comisia Europeană a publicat o evaluare a „Cadrului de calitate pentru stagii din 2014”, analizând contribuția acestuia la consolidarea calității stagiilor și posibilitățile de îmbunătățire. Totodată se are în vedere implementarea lui în întreaga UE.

Evaluarea arată că, pentru stagii, Cadrul de calitate al UE este un punct de referință important pentru statele membre, garantând stagii de calitate. Marea majoritate a părților consultate – inclusiv autoritățile naționale, serviciile publice de ocupare a forței de muncă, reprezentanții întreprinderilor și tinerii – au considerat că atât cadrul de calitate, cât și cele 21 de principii ale acestuia sunt relevante. Cu toate acestea, aplicarea principiilor calității, precum și monitorizarea și aplicarea acestora ar putea fi îmbunătățite.

În urma acestei evaluări, Comisia va propune în cursul acestui an o actualizare a cadrului, așa cum a anunțat în Programul de lucru al Comisiei 2023. Aceasta va reprezenta o contribuție importantă la Anul european al competențelor 2023, sprijinind formarea și participarea tinerilor pe piața muncii.

Începând din 2014, tot mai mulți tineri par să urmeze stagii de practică în alte țări ale UE. Costurile vieții în străinătate și lipsa informațiilor relevante au fost identificate ca provocări pentru adoptarea transfrontalieră a stagiilor. Diverse părți consultate sugerează că criteriile de calitate ale cadrului ar putea fi consolidate, de exemplu în ceea ce privește remunerarea echitabilă, accesul la protecție socială, adaptarea mai bună la evoluțiile pieței muncii (cum ar fi munca la distanță) și concentrarea mai mult pe competențele digitale.

Unele părți interesate sugerează, de asemenea, garantarea unui sprijin mai bun pentru stagiari în timpul și după stagiul lor, de exemplu prin mentorat. În plus, se solicită extinderea domeniului de aplicare a Cadrului de calitate pentru stagii. De exemplu, stagiile care fac parte din educația și formarea formală și, prin urmare, nu sunt acoperite în prezent de cadru, ar putea fi acoperite de unele dintre principiile acestuia.

Recomandarea Consiliului din 2014 privind cadrul de calitate pentru stagii urmărește să îi ajute pe tineri să treacă de la educație și șomaj la locuri de muncă prin stagii de calitate care le îmbunătățesc abilitățile și le permit să dobândească experiență de muncă. Acesta completează alte inițiative ale Comisiei pentru a sprijini ocuparea forței de muncă pentru tineri, cum ar fi Garanția pentru tineret consolidată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3221 secunde