Medierea, alternativa ieftină la judecată

169

Articole de la același autor

Premieră la Constanța – pe 20 noiembrie a avut loc primul caz de divorț, în care părțile s-au prezentat la instanță doar cu acordul de mediere. Este un semn bun pentru această afacere, care nu s-a bucurat până acum de prea multă vizibilitate.
În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, peste 75% dintre conflictele care ajung în instan-ță sunt rezolvate de mediatori.
În România, primul tablou al mediatorilor a fost aprobat abia pe 25 iunie 2008, deși legea care reglementează această profesie liberală există încă din 1996.
Mircea Mastacan, unul dintre puținii mediatori constănțeni, spune că părțile implicate în divorțul amintit "au plecat mulțumite, deoarece nu au fost supuse unor traume morale, unor prețuri ridicate și unui interval de timp îndelungat de rezolvare a problemei".
Principalele avantaje ale medierii sunt posibilitatea rezolvării conflictelor pe cale amiabilă și prețurile mai mici, comparativ cu cheltuielile clasice de judecată. În special acum, pe timp de criză, cele mai multe persoane încearcă să își reducă cheltuielile, motiv pentru care cota cazurilor rezolvate de mediatori a crescut.
"Medierea este soluția rapidă, o încercare de a elibera instanțele de numărul mare de cazuri aflate pe rol. Părțile vătămate se întâlnesc și, supervizate de mediatori, încearcă să își rezolve amiabil problemele. Angajamentul semnat la sfârșit este recunoscut în instanță, ca un act de la notar sau de la judecător", a declarat, pentru Cuget Liber, Mircea Mastacan.
El și-a deschis în vara anului trecut prima firmă de profil din oraș, în asociere cu alt mediator.
Pentru moment, mediatorii vor să elibereze instanța constănțeană de circa 10% din cazurile de pe rol.
"Tarifele nu sunt fixe ci se stabilesc de la un conflict la altul. Fiecare parte plătește 50% din costul final", mai spune Mircea Mastacan.
La prima vedere, ar putea părea că mediatorii fură clienții avocaților. În realitate, mulți mediatori sunt chiar avocați, care preferă mai multe cazuri rezolvate rapid unui proces lung.
"În cazul divorțului, președintele completului de judecată a soluționat totul în câteva minute, menționând în plen că așteaptă de la mediatori și alte procese mai grele", spune mediatorul constănțean.
Medierea continuă să câștige teren, prin introducerea tablourilor mediatorilor, și poate fi folosită și în cazul conflictelor de afaceri sau a celor dintre bănci și clienți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8299 secunde