UE finanțează noua revoluție din era internetului

Milioane de europeni vor avea calculator pe telefonul mobil

376
Milioane de europeni vor avea calculator pe telefonul mobil - 63804679e4088cefae696e44187e1a5d.jpg
Uniunea Europeană a anunțat că, de la 1 ianuarie 2010, va aloca 18 milioane de euro pentru cercetarea din domeniul rețelelor mobile din viitoarea generație 4G. Este vorba de tehnologia LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mări de până la 100 de ori viteza internetului mobil, în comparație cu actualele rețele 3G.
Acum 25 de ani, Europa a făcut din standardul GSM coloana vertebrală a telefoniei mobile moderne. Datorită cercetării comune a Europei și forței pieței unice europene, standardul GSM este utilizat în prezent de 80% din rețelele mobile ale lumii.
Acum, tehnologia LTE are toate șansele să fie de succes, grație finanțării comunitare a cercetării. Tehnologiile LTE vor transforma telefoanele mobile în puternice calculatoare mobile, iar milioane de utilizatori vor avea acces ultrarapid la internet pe celularele lor, oriunde s-ar afla.
Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless de ultimă oră, capabilă să asigure viteze de conectare la internetul mobil de până la 100 megabiți pe secundă, de 10 ori mai rapid decât rețelele 3G. În Europa, LTE se află în probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia, Marea Britanie și urmează să intre pe piață în Suedia și Norvegia în prima jumătate a anului viitor. În intervalul 2004 - 2007, UE a sprijinit cu 25 de milioane de euro cercetările legate de optimizarea și standardizarea LTE (proiectele WINNER I și II desfășurate de un consorțiu alcătuit din 41 de societăți și universități de frunte ale continentului). A luat astfel naștere primul concept al unei infrastructuri de rețea bazate pe LTE.
În septembrie, Comisia Europeană va începe să negocieze detaliile cu consorțiile care vor lucra la proiecte, inclusiv la proiectul vedetă, ARTIST4G, care dezvoltă rezultatele proiectelor WINNER și care reunește, alături de industria 4G, cercetători din Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia și Marea Britanie.
Potrivit Comisiei Europeane, răspândirea tehnologiei LTE și LTE Advanced va aduce următoarele beneficii:
r LTE va mări capacitatea operatorilor de rețele, permițându-le să ofere bandă largă mobilă mai rapidă unui număr mai mare de utilizatori, la prețuri mai scăzute, revoluționând piața europeană de telecomunicații mobile;
r LTE Advanced va mări vitezele de bandă largă mobilă până la 1 gigabit (o mie de megabiți) pe secundă, dând posibilitatea utilizatorilor în mișcare să beneficieze deplin de servicii online sofisticate, ca televiziune și video de înaltă calitate, la cerere;
r LTE valorifică mai eficient spectrul de frecvențe radio, permițând rețelelor mobile să profite de "dividendul digital" și să utilizeze frecvențele eliberate prin trecerea de la televiziunea analogă la cea digitală (IP/09/1112). Semnalul va străbate distanțe mai lungi decât cu actuala tehnologie GSM, asigurând aceeași acoperire de rețea cu mai puține antene, ceea ce va contribui la conservarea peisajului european și la reducerea consumului de energie;
r LTE ar putea asigura pătrunderea comunicațiilor mobile de bandă largă în regiunile mai puțin populate, contribuind la atenuarea "fracturii digitale" dintre zonele rurale și urbane. La sfârșitul anului 2008, circa 23% din populația rurală a UE nu avea încă posibilitatea unei conexiuni DSL la internet.
Principalii operatori de telefonie mobilă și principalii producători de pe piața mondială, cum ar fi Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei și Nokia Siemens Networks, s-au angajat deja să utilizeze standardul LTE. După estimările analiștilor pieții, operatorii din întreaga lume vor investi aproape 6 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari) în echipamente LTE, până în 2013.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 19 August 2009
Stire din Economie : BancNote
Pagina a fost generata in 1.6703 secunde