Ministerul Agriculturii alocă 42 milioane de euro pentru reconversia viilor

223
Viticultorii mai au termen până la data de 10 mai pentru depunerea planurilor de restructurare sau reconversie a plantațiilor pentru a putea obține fonduri UE pentru reamplasarea plantațiilor în zone mai prielnice sau schimbarea soiurilor, a anunțat Ministerul Agriculturii. Planul, care trebuie aplicat pentru o suprafață minimă de 0,50 de hectare, conține măsurile care vor fi aplicate, o serie de documente justificative și de prezentare a plantației, precum și un program de execuție a lucrărilor.
Viticultorii trebuie să depună o cerere până la data de 15 septembrie a anului în care a fost aprobat planul, iar la finalizarea măsurii să depună o declarație că au încheiat lucrarea, la centrele județene ale APIA.
Sumele forfetare acordate ca sprijin financiar pentru fiecare măsură eligibilă din programele de restructurare nu depășesc 75% din valoarea costurilor eligibile pentru realizarea măsurilor prevăzute în devizul-cadru. Finanțarea este cuprinsă între 1.500 de euro pe hectar pentru modificarea distanței de plantare dintre rânduri, în vederea mecanizării și 8.375 de euro pe hectar pentru proiectarea, defrișarea, pregătirea terenului, plantarea și instalarea tutorilor. De asemenea, solicitanții pot beneficia, pe lângă sprijinul pentru realizarea măsurilor, și de o indemnizație pentru pierdere de venituri, dacă înlocuirea soiurilor este realizată pe același amplasament, cu defrișare, sau se trece de la cultură joasă la una semi-înaltă sau înaltă. Pentru anul 2008-2009, fondurile alocate sectorului viticol sunt de 42 milioane euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6708 secunde