La propunerea ministrului Tabără

Concurs Ministerul Agriculturii s-ar putea auto-penaliza cu 330.000 de euro, anual, pentru terenurile nelucrate din județul Constanța

387
Ministerul Agriculturii s-ar putea auto-penaliza cu 330.000 de euro, anual, pentru terenurile nelucrate din județul Constanța - bfd609c22a70fe97e8f7ee6e02adffb6.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, ieri, într-un interviu acordat unei agenții de presă că proprietarii de terenuri nelucrate care nu îngrijesc și nu curăță suprafețele respective vor fi penalizați, cu o sumă de 50-60 de euro pe hectar.
Tabără a spus că o mare pro-blemă a agriculturii românești este reprezentată de cele trei milioane de hectare de teren necultivate.
"Nu este o problemă simplă. Foarte mulți au vorbit de im-pozitarea terenurilor. Nu! Impo-zitarea este legată în primul rând de cadastru. Pentru că nu poți să pui același impozit pe un teren sărătură, chiar dacă este localizat lângă Brăila, și cernoziomul de la Fundulea", a afirmat ministrul.
El crede că ar trebui introdusă o taxă de penalitate pentru cei care nu îngrijesc aceste terenuri, contravaloarea acesteia urmând să fie stabilită la un cuantum egal cu subvenția pe care o primesc agricultorii pe suprafața de teren, respectiv 50-60 de euro pe hectar.
Dacă ceea ce propune Tabără va deveni lege, atunci, din păcate pentru instituția pe care o păstorește, va trebui să înceapă cu acordarea de penalizările chiar cu ministerul Agriculturii.
În urmă cu câteva zile scriam că, în județul Constanța, statul lasă anual mii de hectare de teren agricol nelucrate pe motiv că nu reușește să le concesioneze.
Agenția Domeniilor Statului (ADS) are în patrimoniu, în județul Constanța, peste 17.000 de hec-tare de teren, dintre care 4.000 de hectare sunt neproductive. Restul de suprafață, de 13.000 de hec-tare, este propice agriculturii, fiind împărțite în mai multe categorii de folosință, de la teren arabil până la pășuni sau livezi. Cu toate acestea, aproape jumătate din pământul aflat în ograda ADS Constanța, aproximativ 5.500 de hectare, a rămas nelucrat anul acesta, deoarece Agenția nu a reușit să găsească arendași. Potrivit directorului George Măn-dilă, ADS nu a reușit să arendeze toate terenurile pe care le are în proprietare, rezultând astfel o suprafață de 5.500 de hectare care a fost lăsată în voia Dom-nului.
Plecând de la ipoteza că pro-punerea ministrului va fi aplicată și făcând un simplu calcul matematic, ajungem la concluzia că statul român ar trebui să fie penalizat, tot de către statul român, cu cel puțin 330.000 de euro anual pentru cele 5.500 de hectare de teren agricol lăsate nelucrate. Căci, după cum bine se știe, cel mai puternic exemplu este cel personal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9092 secunde