Concurs Ministerul Turismului face ordine în vacanțele bugetarilor

1359

Articole de la același autor

Începând cu vacanța de Paști, bugetarii merg în vacanță cu tichete "ministeriale". Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, acordarea de tichete de vacanță, în limita a șase salarii minime brute pe economie.
Tichetele vor putea fi utilizate doar în România și numai de persoanele pe numele cărora au fost emise. Angajatorii pot acorda tichetele în limita propriului buget salariaților care au contracte individuale de muncă, pe post de primă de vacanță.
"Măsura urmărește sprijinirea turismului pe timp de criză și fiscalizarea activităților din acest segment. Agenții economici care vor accepta tichetele vor fi cele afiliate ministerului. Comisionul maxim perceput de agențiile de turism este de 10% din valoarea pachetelor", a declarat ieri Elena Udrea, ministrul Turismului.
Unitățile care vor emite și care vor accepta tichetele de vacanță vor fi avizate și supervizate de către Ministerul Turismului, pedepsele prevăzute în lege fiind semnificative.
Astfel, firmele de turism pot fi amendate cu până la 5.000 lei, dacă acceptă tichete de vacanță de la alte persoane decât titularii, și cu 10.000 lei, dacă dau rest în bani la tichete.
Hotelurile care acceptă tichete de vacanță, deși nu îndeplinesc condițiile impuse de pachetul minim de servicii, vor fi amendate cu 1.000 – 10.000 lei și li se va retrage certificatul de clasificare sau licența de turism. În plus, și hotelurile sunt sancționate cu 5.000 – 10.000 lei dacă dau rest în bani la tichetele de vacanță.
"Tichetele de vacanță au termen de valabilitate de 12 luni, de la data emiterii, valorile nominale înscrise pe ele fiind de 10, 20, 30, 40 și 50 lei. Contravaloarea tichetelor nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor angajaților", a mai precizat Elena Udrea.
Desigur, bugetarii care primesc tichete nu vor mai primi primă de vacanță, ceea ce înseamnă că vacanța pe banii altora se va petrece doar în locuri agreate de stat.
Sumele acordate de angajatori sunt deductibile la calculul impozitului pe profit și la cel pe venit.
***
Tichetele se acordă în instituțiile bugetare, regiile autonome, societățile la care statul este acționar unic sau majoritar, societățile și companiile naționale în care angajații au contract de muncă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9052 secunde