Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: "Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată!"

311
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros:

Articole recomandate

Toți cei care sunt sănătoși au acum responsabilitatea de a ieși la câmp pentru că este posibil ca, în toamnă, să consumăm mai multe produse românești decât din import, scrie ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

"Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată! Toți cei care sunt sănătoși au acum responsabilitatea de a ieși la câmp. S-ar putea ca în toamnă să consumăm mai multe produse de-ale noastre decât din produsele din import dacă criza se prelungește. Să ne asigurăm că producem la noi în țară măcar atât cât să asigurăm securitatea alimentară a românilor!", precizează ministrul Agriculturii.

El a menționat, ulterior, că anul acesta va fi unul greu pentru toată lumea și a subliniat că problema producătorilor care stau cu marfa nevândută este una care se repetă în fiecare an și afectează, în special, producătorii mici, divizați. "Acest fenomen se întâmplă în fiecare an. Problema este în primul rând la cei mici care sunt divizați, care nu sunt asociați și care în unii ani nu reușesc să își vândă marfa deși au producții frumoase. Singura soluție pentru a-și vinde marfa la prețuri competitive și de a-și procura inputuri la prețuri foarte bune sunt cooperativele. Din fericire există foarte multe cooperative în România. Au rămas foarte mulți producători mici în afara acestor cooperative din motive pe care nu le discut. Unii nu doresc să intre în aceste cooperative. Anul acesta am făcut apel la administrația piețelor să lase piețele deschise, chiar dacă unii primari au fost tentați să închidă piețele, tocmai pentru ca cei mici care nu reușesc să vândă prin cooperative să reușească să își vândă marfa în piețe. Am spus să scoată afară toți samsarii și toți speculanții din piețe să încapă acești producători", a subliniat ministrul Agriculturii la Digi24.

Mai mult, Adrian Oros consideră că piața este un loc mult mai sigur decât un magazin de colț de stradă, în condițiile în care sunt respectate măsurile dispuse de autorități. "În opinia mea, într-o piață, majoritatea fiind semi-deschise, dacă se respectă măsurile dispuse de autorități, se poate face comerț mult mai sigur decât într-un magazin de colț de stradă de 10 metri pătrați", a mai spus ministrul de resort.

Oros a reamintit că, tot în sprijinul micilor producători de legume, a fost lansată o platformă online unde aceștia vor putea completa cantitățile de legume disponibile, în vederea facilitării unui dialog cu marile lanțuri de retail. "I-am îndrumat pe retaileri să cumpere de la aceștia cantitățile de legume proaspete care sunt produse acum. Mai ales că aveam informații că sunt probleme cu transportul la nivel internațional și că unele sortimente care vin din import vor lipsi în această perioadă. I-am îndemnat în mod repetat pe retaileri și le-am recomandat exact zonele legumicole și cantitățile și sortimentele să meargă să le ridice, să le pună pe rafturi. Cu siguranță că s-a schimbat comportamentul cumpărătorilor, iar lumea cumpără mult mai puțin decât până acum. Avem stocuri la carne de pasăre, de vită, la lactate, peste tot producția e mult mai mare decât cererea în această perioadă", a mai spus Adrian Oros.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2703 secunde