Ministrul Eugen Teodorovici cere un alt model de fundamentare al politicilor europene

118
Ministrul Eugen Teodorovici cere un alt model de fundamentare al politicilor europene - ministruleugenteodorovicicereuna-1536584546.jpg

Articole de la același autor

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a participat, la Viena, la a doua sesiune a reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN). Discuțiile s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice și Monetare din perspectiva programului InvestEU și a instrumentelor privind consolidarea reformelor structurale și stabilizarea macroeconomică, propuse în următorul Cadru Financiar Multianual al UE, dar și pe propunerile pentru impozitarea economiei digitale.


În privința programului InvestEU, România s-a pronunțat pentru asigurarea echilibrului geografic în alocarea fondurilor și a subliniat nevoia simplificării și flexibilității în vederea accesării acestui program de către statele membre. Programul InvestEU este un nou program de investiții care va fi finanțat din bugetul UE, aferent Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, după modelul Planului de Investiții pentru Europa (așa-numitul Plan Juncker). Fondul InvestEU va mobiliza investiții publice și private prin intermediul unei garanții de la bugetul UE în valoare de 38 de miliarde euro, care va sprijini proiectele de investiții ale partenerilor financiari, cum sunt grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) și alții, și va spori capacitatea acestora de a-și asuma riscuri. Domeniile în care UE poate aduce cea mai mare valoare adăugată pentru a atrage investiții private sunt: infrastructură sustenabilă (până la 11,5 miliarde euro); cercetare, inovare și digitalizare (până la 11,25 miliarde euro); întreprinderi mici și mijlocii (până la 11,25 miliarde euro); investiții sociale și competențe (până la 4 miliarde euro).
Legat de Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale și Funcția de Stabilizare, România susține instrumentele care facilitează convergența în interiorul UE și necesitatea ca acestea să fie accesibile tuturor statelor membre, indiferent dacă sunt parte a Zonei Euro. Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale are trei componente: instrumentul de realizare a reformelor - 22 miliarde euro, asistență tehnică – 840 milioane euro și facilitatea pentru convergență – 2,16 miliarde euro.
În discuțiile privind propunerile pentru impozitarea economiei digitale, România și-a reiterat sprijinul pentru eforturile de identificare a unei soluții comune la nivelul Statelor Membre UE și pentru cooperarea cu OECD pentru adoptarea unei soluții la nivel global.
În marja reuniunii ECOFIN, ministrul Eugen Teodorovici a avut o întrevedere cu miniștrii de finanțe membri ai Partidului Socialiștilor Europeni (PES), prezidată de ministrul german al finanțelor, Olaf Scholz. Discuțiile s-au axat pe marginea unei Scheme europene de asigurare împotriva șomajului, iar ministrul român de finanțe si-a exprimat rezerva față de oportunitatea introducerii la nivelul UE a unei astfel de scheme.
"Familia PES este promotoare a solidarității la nivel european și acest principiu trebuie avut în vedere și în calibrarea unei funcții de stabilizare macroeconomică la nivelul Uniunii Europene. Numai că, declanșarea automată a unui asemenea instrument nu poate să țină cont doar de criterii care avantajează unele state membre și în special tot pe cele dezvoltate economic, în defavoarea celorlalte. În Europa Centrală și de Est, de exemplu, șomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principala fiind migrația forței de muncă calificată către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potențialul de creștere și încetinește convergența la nivelul UE. Prin urmare, funcția de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere în special interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piața muncii și trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acțiuni de încurajare a întoarcerii forței de muncă în țările de origine.
Trebuie să construim la nivelul UE un alt model de fundamentare a politicilor europene care să presupună promovarea intereselor cetățenilor de jos în sus, de la nevoile reale ale acestora către decidenți și nu invers", a subliniat în intervenția sa Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Septembrie 2018
Stire din Economie : Euro a cedat 0,17% în lupta cu leul
Pagina a fost generata in 0.8185 secunde