"Miracolul" din portul Midia

1273
3
În portul Midia va fi instituit regimul de zonă liberă. Pe masa de lucru a guvernului există, deja, un proiect de hotărâre în acest sens. Actul normativ are la bază propunerea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța și a operatorilor portuari, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Ambroziu Duma, directorul general interimar al CNAPMC. În prezent, porturile Constanța și Basarabi beneficiază de acest statut.

Portul petrolier "number one"

Portul Midia are o suprafață totală de 8.338.949 mp, din care: 2.337.491 mp de teritoriu portuar și 6.001.458 mp de acvatoriu.

Este apărat de digurile de nord și sud, cu o lungime totală de 6,97 km. Dispune de 14 dane cu o lungime totală a cheului de 2,24 km. În urma lucrărilor de dragaj efectuate, adâncimea apei a crescut la 9 m în danele 1 - 4 de descărcare a petrolului brut, permițând accesul tancurilor petroliere cu pescaj maxim de 8 m și capacitatea de 20.000 tdw.

Activitatea în portul Midia a crescut exploziv în urma privatizării combinatului petrochimic "Petromidia". Grupul Rompetrol a finalizat la sfârșitul anului 2008 două investiții care au schimbat decisiv destinul portului:

- terminalul de transfer al produselor finite din dana 9, care permitea acostarea navelor de până la 10.000 tdw și a barjelor de tip tanc de până la 3.000 tdw (valoarea investiției - 29 milioane de dolari);

- terminalul (monoboy) pentru transferul țițeiului la 8,6 km în largul mării (în valoare de 175 milioane de dolari).

Grație acestor terminale, grosul traficului de țiței și produse petro-liere finite s-a mutat din terminalul petrolier al portului Constanța în cel de la Midia. Începând din 2009, destinul micuțului port s-a schim-bat, el devenind principalul port petrolier al României.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Au urmat noi investiții care au sporit rolul portului Midia în traficul de mărfuri energetice. Pe data de 7 octombrie 2010, "Octogon Gas & Logistics" SRL a inaugurat cel mai modern terminal de gaze naturale lichefiate din Europa, a cărui capacitate de stoca-re este de 4.000 metri cubi (valoarea investiției - 15 milioane de euro).

În același an, Rompetrol Rafinare a finalizat un terminal de gaze petroliere lichefiate (GPL), cu capacitatea de 3.000 de tone/transport, în dana nr. 9, conectat direct la două rezervoare de GPL ale rafinăriei (în valoare de 3,8 milioane de dolari).

Un salt uriaș

Pentru a înțelege impactul acestor investiții asupra traficului de mărfuri, vă propun să aruncăm o privire asupra câtorva date comparative. În 2002, portul Constanța a manipulat 38.420.343 tone de mărfuri, iar portul Midia, doar 1.988.444 tone. În traficul total, de 40.523.731 tone, portul Constanța deținea o pondere de 94,81%, iar Midia, doar 4,91%.

În 2011, traficul total a ajuns la 45.972.907 tone, din care 40.604.207 tone, la Constanța, și 5.135.428 tone, la Midia. Față de 2002, traficul de la Constanța a crescut cu doar 5,68%, în schimb, cel de la Midia, a făcut un salt de-a dreptul miraculos, de 158%, situându-l printre cele mai dinamice porturi din bazinul Mării Negre. Ponderile în traficul general s-au schimbat semnificativ: Constanța - 88,32%, Midia - 11,17%

În toată această perioadă a avut loc o continuă diversificare a mărfurilor derulate. În prezent, la Midia sunt operate mai multe categorii de mărfuri: țiței, produse petroliere rafinate, gaze lichefiate, fier vechi, animale vii, produse chimice, materiale de construcții (ciment, var nestins, prefabricate), minerale brute neprelucrate, echipamente și mașini, produse metalice.

Valul investițiilor

Portul Midia este departe de a fi atins nivelul maxim de dezvoltare. În pregătire se află câteva proiecte de investiții ce vor aduce un plus de trafic. Allrom Ind intenționează să construiască un terminal de ridicare și tăiere a navelor, de depozitare și încărcare a fierului vechi (investiție de 500.000 euro). Rompetrol Rafinare investește în facilitățile de încărcare din danele 2 - 4, în depozite pentru produse petroliere lichide și solide, într-un terminal pentru import - export păcură și bitum, cu o capacitate de 20.000 mc.

Universitatea Maritimă Constanța intenționează să amplaseze un dispozitiv de lansare la apă a mijloa-celor de salvare și să construiască un poligon pentru prevenirea și lupta împotriva incendiilor (valoare - 625.000 euro, din fonduri europene). În sfârșit, Shellharbour Operations București investește într-un terminal de bitum și păcură.

Statutul de zonă liberă va stimula creșterea traficului de mărfuri în portul Midia și va atrage noi investiții generatoare de locuri de muncă. Prin instituirea acestui regim, operatorii economici vor beneficia de aceleași facilități vamale de care se bucură cei din portul Constanța, încă de la data de 25 august 2003.

Comentează știrea

Vasile
11 mai 2012
Lungime figurilor port media

Chiar 6,7 m. diguri sunt in portul Midia? Eu știu ca sunt circa 6700 m.

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Crina
11 mai 2012
Da-l mai departe, spre binele copiilor nostri.

Atentie! Vehiculeaza vorba ca Radu Stefan Mazare, edilul Constantei, ar avea SIDA. Zvonurile sunt adevarate, iar constantenii stiu. Primarul a fost detectat sero-pozitiv in Brazilia, in 2003, la o clinica din Sao Paulo, unde ulterior i s-a fost furat dosarul si vandut unui paparrazo, care l-a santajat pe Mazare, acesta din urma platind o suma colosala de bani pentru tacere. Regional, primarul este acoperit in continuare prin media controlata, cu suportul PSD. Informatia insa a aparut public in forma documentului oficial scanat si incarcat pe un site public in iarna anului 2011. Site-ul a fost suspendat ulterior la cerere, sub motiv de continut ilicit. Atentie mare: Radu Mazare NU are ciroza ori boala de ficat, el sufera de primul stadiu al maladiei transmisibile prin contact intim. Membrii conducerii au fost informati, dar invitati la tacere. O declansare a stirii prin mass-media ar fi fatala conducerii consiliului local Cta, spune un angajat al primariei, ce prefera sa ramana in anonimat spre siguranta locului de munca. Sursa infectarii lui Mazare se pare a fi contactul neprotejat avut cu tinere din America de Sud si Africa (Madagascar) din ultimii 10 ani, invitate la petreceri private pe yacht-uri. Un sfat aditional si folositor: in cluburile din Mamaia umbla o grupare secreta de infectati HIV, in mare oameni cu situatie materiala deosebita. Asadar petrecaretii sunt invitati la prudenta, in special fetele. Dati mai departe, pentru ca oamenii sa stie.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8851 secunde