Mirajul banilor nemunciţi! Constanţa, sufocată de "toxinele" sălilor de jocuri de noroc

1773
3

Articole de la același autor

Constanţa anului 2023. Un oraş ce se doreşte a fi european, dar care, într-un cenuşiu general, e brăzdat de „tranşee”, cât vezi cu ochii. Există însă şi pete de culoare. Multe chiar! Luminiţele viu colorate din spaţiile comerciale de la parterul blocurilor, flash-urile care îi atrag pe constănţeni spre sălile de jocuri de noroc precum pitonul Kaa pe Mowgli din „Cartea Junglei”.

Mirajul banilor nemunciţi, al câştigurilor căzute din Ceruri a existat de când lumea şi pământul. A îmbrăcat mai multe forme, s-a perfecţionat în timp, a căpătat noi dimensiuni, însă fondul în sine a rămas acelaşi: să vină banii (cât de mulţi se poate) fără niciun efort.

De la jocurile piramidale de tristă amintire, emblematice pentru societăţile sărace şi imature, care au făcut furori/ravagii în anii ’90 şi până la jocurile de noroc din ziua de astăzi a fost doar un pas. „Caracatiţa” şi-a întins tentaculele, iar sălile de păcănele sau pariuri sportive au depăşit cu mult numărul unităţilor de educaţie, de producţie, comerciale şi - dacă vă vine să credeţi! - chiar şi pe cele din industria farmaceutică.

Faceţi o scurtă plimbare, pe oricare dintre arterele Constanţei, mai mică sau mai mare. Oriunde întoarceţi capul, în aria vizuală, este aproape imposibil să nu detectaţi o sală de jocuri. În buricul oraşului, lângă Colegiul „Mircea” sau Liceul „Ovidius”, pe Tomis, Mamaia, Lăpuşneanu sau Soveja, lângă spitalul judeţean, lângă prefectură sau muzee, în cartiere, în zonele de case sau de blocuri, constănţenii sunt aşteptaţi şi-ndemnaţi să-şi încerce norocul. De fapt, să îşi piardă banii, pentru că sistemul nu pierde niciodată…

O capcană extrem de periculoasă

„S-a ajuns mult prea departe cu această problemă şi nu greşesc când o numesc deja problemă. Este un flagel care a cuprins România, în alte state din Occident activitatea fiind demult reglementată. În calitate de dascăl, am atras ori de câte ori am avut ocazia - şi o fac şi acum - cu privire la răul pe care îl fac aceste jocuri de noroc asupra tinerei generaţii. Am elevi care vin la şcoală cu bilete de pariuri în buzunar, stau toată ziua cu ochii în telefoane, pe rezultate, nu sunt atenţi la oră, nici în pauze nu mai socializează cu colegii, iar atunci când o fac, vorbesc numai despre cote sau despre cine i-a «scos». Dincolo de pierderile de natură financiară, este vorba de minusurile pe care le acumulează în plan educaţional, afectiv, emoţional. Aceşti copii trebuie să fie protejaţi, ei nici nu realizează în ce capcană au căzut”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Mihaela E., profesor în cadrul unei şcoli gimnaziale din cartierul Km 4-5.

La fel de tranşant a fost şi Ion B., fost lucrător pe strung, în uzină, în opinia căruia aceste jocuri de noroc aduc numai rele.

„Tineretul s-a învăţat comod, nu se mai munceşte pe fabrică, ci se stă la cafele şi tutun, la sala de jocuri de noroc, doar-doar or câştiga ceva. Multe familii s-au destrămat, multe vieţi au fost distruse de acest viciu, s-au pierdut case, maşini, bani mulţi. Mă întreb: oare când vor pune piciorul în prag autorităţile române? Chiar asta ne defineşte ca naţiune, jocul de noroc?”, este de părere interlocutorul nostru. Şi nu este departe de adevăr…



Fotbaliştii sau actorii nu mai pot face astfel de reclame


Situaţia s-ar putea reglementa în perioada următoare, asta după ce Senatul a adoptat un proiect ce vizează limitarea publicităţii audiovizuale pentru jocurile de noroc şi pentru pariurile sportive.

Senatorii au votat pentru permiterea reclamelor la tv între orele 23.00 şi 6.00, iar reclamele outdoor să nu depăşească 30 de metri pătraţi. Se permit însă, în intervalul orar 6.00 - 23.00, „inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii”, însoţite de mesajul „Fii responsabil” şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani.

Pentru a lovi la capitolul notorietate, a fost admis un amendament care stipulează „interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, reglementate potrivit art. 10 alin. 1 din OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja activităţile de jocuri de noroc şi pariuri sportive”.

Astfel, foşti mari fotbalişti, actori, formatori de opinie nu îşi vor mai putea asocia imaginea cu firmele din industria jocurilor de noroc.

„Tinerii noştri sunt afectaţi de genul acesta de divertisment. Toxic! A crescut piaţa de jocuri ilegale între 23 şi 60%, ca atare, dacă vrem să fim oameni serioşi şi să facem ceva corect şi coerent, adoptăm această lege.

Eu cred că tinerii, graţie aceastei reglementări, vor fi protejaţi. Verificaţi site-urile de specialitate din alte ţări europene şi o să vedeţi maniera serioasă în care colegii din comisiile de raport au elaborat această lege. Lucrurile trebuie puse pe făgaşul normal, pentru că jocurile de noroc sunt o problemă”, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.



Puncte de vedere radicale


Există însă voci şi mai tranşante, care spun că publicitatea stradală nu ar trebui să mai conţină reclame la jocurile de noroc, păcănelele ar trebui să dispară din apropierea şcolilor, iar publicitatea la pariuri sportive să fie total interzisă atât la tv, cât şi în mediul online.

Proiectul de act normativ pentru completarea art. 29 din Legea 504/2002 a audiovizualului şi pentru modificarea şi completarea Legii 148/2000 privind publicitatea va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 



Comentează știrea

Tot Ei
8 martie 2023
Numai ei

"Buricada" se întreține cu ritm! Ritmul este tact. Tactul se face prin "pacanele". Nu trebuie voturi și bani de buzunar pentru emirate si "americanate"?!? Nu escoala, ci "e-coala"! POMANA SA!! Ce(?), nu primești "pensie" de la stat fara o zi de munca (nu ești prost sa muncești și sa plătești taxe la stat, ci "pentru stat la paca-barfa")!!!

Albu Alin
8 martie 2023
Marius Tulica - Consilier Municipal Constanta

Oare cati din aceasta minunata echipa de la primaria Constantei isi petrec timpul cu pariurile sportive in loc sa duca la bun sfarsit un proiect adevarat, si aici nu ma refer la proiecte praf in ochi cu protejarea mediului sau analize pe viitoare proiecte. Interesant ar fi daca joaca si banii din taxele constantenilor la pariuri sau asta este o practica normala la o persoana politica ? Ne miram de ce se plange primarul Chitac ca nu sunt bani si de ce avem taxe peste taxe, parcari peste parcari. Iesi din casa si imediat ti-au sarit banii din buzunar. Dar normal, daca alesii nostri ( desi nu tin minte sa fi fost el ales de cineva, ci mai mult plantat ) joaca banii la pariuri Bine ca se dau majorari de salarii, beneficii la clasa politica. Ca dupa sa mearga sa sparga banii la pariuri. Zero respect fata de pozitia publica pe care o ocupa dar vine din randul grupului de partide care sustin casele de pariuri si publicitate agresiva peste tot cu pariuri. A mai fost si presendintele PMP, oare le dadea pronosticuri la sedinte ca de rezultate, proiecte, initiative aprope zero barat din partea lor. Din moment ce este asa maestru al pariurilor macar PNL a facut investitie buna, randament garantat. Mai verificati putin oamenii ca s-a ajuns o batjocura p******a daca avem acum pariori in partid, politica, primarie. Din moment ce toata viata lui a fost un lustruitor si l-a urmat pe Costin Avatufului peste tot, poate de acolo a si deprins boala asta cu pariurile ca totusi machedonii sunt mai inteligenti cu banii.

Agarici
8 martie 2023
Jocurile de noroc

Ii rrupe buzanarele lui Tapangea.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5127 secunde