Moody’s: Economia României va crește cu 3-4% anual

192
1
Moody’s: Economia României  va crește cu 3-4% anual - economiaromaniei-1482246573.jpg

Articole recomandate

România a înregistrat progrese semnificative în procesul de corectare a dezechilibrelor sale macroeconomice și de consolidare a finanțelor, dar există riscul ca relaxarea fiscală să ducă la o deteriorare a perspectivei fiscale a Guvernului și a competitivității economiei, se arată în raportul anual al agenției de evaluare financiară Moody’s Investors Service.


"Punctele tari ale creditului României sunt reprezentate de nivelul moderat al poverii datoriei publice și de îmbunătățirea cadrului instituțional, pe fondul continuării procesului de integrare în UE. Alte puncte tari sunt perspectivele favorabile de creștere pe termen mediu și competitivitatea economică a țării", a afirmat Simon Griffin, vicepreședinte Moody’s și coautor al raportului.


Principalele provocări la adresa creditului României includ: limitarea creșterii cheltuielilor guvernamentale în 2016, sporirea absorbției fondurilor europene și întărirea guvernanței companiilor de stat, se arată în raport.


Pentru următorii doi ani, Moody’s se așteaptă la o creștere medie a economiei României aproape de 3-4% anual. Anul acesta, PIB-ul ar urma să accelereze la 4,8%, în urma stimulentelor fiscale solide, și apoi să ajungă la un ritm mai sustenabil, de 3,7% în 2017 și de 3,3% în 2018.


Consumul privat va rămâne princi-palul motor de creștere al economiei, deși într-o măsură mai redusă decât în 2016, ținând cont de estimările agenției privind o majorare a prețului la țiței și revenirea la inflație. O continuare a politicii fiscale expansioniste a țării în 2017, inclusiv eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a accizei suplimentare la combustibil, precum și planificata reducere a TVA, vor avea ca rezultat o deteriorare a poziției fiscale a României, apreciază Moody’s.


Agenția se așteaptă ca deficitul fiscal al României să crească la 3% din PIB anul acesta, de la 0,8% din PIB în 2014, și să depășească anul viitor 3% din PIB, deoarece măsurile care duc la majorarea deficitului vor compensa creșterea economică solidă. Moody’s estimează că deteriorarea semnificativă a poziției fiscale a României și impactul său asupra datoriei ar putea afecta negativ ratingul de credit al țării.


Comentează știrea

boby vegas
21 decembrie 2016
cresterea economica

O minciuna ordinara ..orice crestere economica a unei tari treb. sa se reflecte automat in buzunarul cetateanului ,in Romania este invers ..crestere economica si adancirea saraciei tot mai mare ..tara de cacat ..condusa de imbecili ordinari ..tara dupa revolutie a incaput pe mana ..fostilor securisti ..militieni ..activistii de partid cu functii ..intre timp beizadelele lor imbuibate au crescut si au format o gasca ..haita etc. acestia si altii conduc romania si tin narodul sub talpa saraciei ptr al putea manipula cum doreste ..numai un asteroid sau un razboi total poate rezolva toate aceste nedreptati ..concret iadul ptr toti cea ce nu este drept !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.1859 secunde