Nava Shanghai Venture a scăpat dintr-un atac pirateresc

514
Nava de 53.410 tdw Shanghai Venture (construită în 2007 și aparținând armatorului Wah Kwong Shipping Agency, din Hong Kong) a fost atacată de pirați înarmați la 500 km de coasta de est a Africii. Vaporul era în balast și urma să fie încărcat cu cărbuni.
În timpul nopții, la ora 2, pirații au deschis focul dintr-o șalupă rapidă, care se apropia de navă. Peste 90 de gloanțe au atins vaporul.
Echipajul fusese avertizat că ar putea avea loc un atac, după ce unul dintre ofițerii de cart a observat pe radar că o șalupă se apropie în mare viteză de navă.
Navigatorilor li s-a cerut să se încuie în cabine ori în sala mașinilor, iar nava a început să execute mișcări de evitare a abordajului.
Shanghai Venture descria zig-zag-uri pe mare, împiedicându-i pe pirați să o abordeze. Comandantul a ordonat golirea tancurilor de balast peste borduri. Prin efectul de cădere al apei se crea un obstacol în plus în calea atacatorilor. Înfuriați, bandiții au concentrat focul armelor asupra ferestrelor cabinelor. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
În ciuda prezenței unei importante forțe de descurajare în această zonă a lumii, nicio navă de război nu a intervenit. Cea mai apropiată se afla la 400 km distanță. Chiar dacă ar fi trimis elicoptere ori avioane, ele nu ar fi putut ajunge la timp pentru a împiedica atacul.
Incidentul demonstrează că pirații au început să-și schimbe tactica. Ei încearcă să surprindă navele în larg, la mare distanță de coastă, acolo unde nu se așteaptă să fie atacate. Bandiții se apropie de nave la adăpostul nopții, când vigilența navigatorilor este mai redusă. Se dovedește încă o dată că pirații nu dau peste nave întâmplător. Ei primesc informații privind rutele navelor și sunt dotați cu mijloace de localizare a acestora pe mare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8315 secunde