Navele germane se înarmează împotriva piraților

2141
Navele germane se înarmează împotriva piraților - dbe68e4bacdbabc70270678b10e0b2b3.jpg
Atacurile piraților au provocat pierderi financiare grele companiilor de shipping germane. De aceea, unele dintre ele au decis să își înarmeze navele comerciale, se arată într-un studiu realizat de societatea de audit financiar PricewaterhouseCoopers (PwC).
Firmele germane au plătit răscumpărări uriașe pentru a elibera navele capturate. În prezent, Hansa Stavanger, al cărei armator este din Hamburg, este în mâinile piraților. Tot în captivitate, încă din data de 5 mai 2009, se află cargoul Victoria și cei 11 români de la bord. Nava are pavilion Antigua și Barbuda, iar armator este grupul de firme Intersee, din Germania.
Studiul PwC a cuprins 101 de firme germane (80% din total), care operează un număr de 3.500 de nave. Potrivit acestuia, una din cinci companii germane a avut un eveniment de piraterie.
Până acum, mulți dintre armatorii nemți au preferat ca navele lor, care servesc comerțul dintre Orientul Îndepărtat și Europa, să ocolească Africa (o rută mult mai costisitoare, dar mai sigură), în loc să tranziteze Oceanul Indian, Golful Aden și Marea Roșie.
Prețul a fost, însă, mult prea mare și, pe timp de recesiune, consumatorul final nu și-l mai permite. Drept urmare, unele dintre firmele germane au decis să angajeze gărzi înarmate și să plătească asigurările cu 30% mai scumpe pentru navele care tranzitează Marea Roșie.
Pe viitor, se va apela la un evantai larg de măsuri de protecție împotriva piraților, începând de la acoperirea bordajului navelor cu sârmă ghimpată până la angajarea mercenarilor ruși, înarmați până în dinți.
În companiile de shipping germane, în rândul cărora multe au recurs la pavilioane de complezență, sunt angajați 76.000 de oameni.
Agenția de crewing "Kru Maritime", din Constanța, este un furnizor de echipaje românești pentru armatorii germani. "Până în prezent, pe niciuna dintre navele cu care lucrăm și care tranzitează zonele infestate de pirați nu au fost folosite gărzi înarmate", a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Cornel Panchici, directorul companiei de crewing.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2668 secunde