De teamă să nu ceară azil în Marea Britanie

Navele Marinei Regale nu vor putea reține pirații

273
Guvernul Marii Britanii vrea să fie și cu țâța în gură, și cu sufletul în Rai. El dorește ca Marina Regală să lupte cu pirații care bântuie mările și oceanele lumii și, totodată, corsarilor să li se respecte toate drepturile.
Publicația "The Sunday Times" a dezvăluit că ministerul de externe a trimis o depeșă Marinei Regale prin care le cere comandanților să nu rețină pirații capturați, pentru că prin aceasta le-ar încălca drepturile umane. Navele de război care patrulează în apele bântuite de pirați, precum cele ale Somaliei, au fost prevenite că există riscul ca briganzii capturați să ceară azil în Marea Britanie.
Foreign Office recomandă soluția aruncării motanului în curtea vecinului. Navele Marinei Regale ar urma să predea pirații pe mâna autorităților somaleze, care nu au complexe legate de drepturile omului. Odată intrați sub incidența legii islamice, corsarii au soarta pecetluită. Aceasta impune decapitarea celor vinovați de crimă sau retezarea unei mâini pentru furt.
Dispoziția ministerului de externe i-a nemulțumit pe ofițerii flotei regale, care consideră că ei ar trebui să aibă mai mult libertate de intervenție, susține "The Sunday Times". În secolul 19, pirateria a fost eradicată de navele de război britanice, care patrulau pe oceanele lumii. În acele vremuri, pentru piraterie exista o singură pedeapsă: moartea. Aceasta a fost statuată până în 1998. Recomandarea Foreign Office a stârnit controverse și în parlamentul britanic. Unii deputați consideră că drepturile omului nu se referă și la pirați.
Marea Britanie este parte a unei forțe de coaliție care patrulează în zonele controlate de bandele de pirați. În zilele noastre, pirateria reprezintă o amenințare cu atât mai mare cu cât corsarii apelează la înalta tehnologie: nave rapide și arme moderne. Ei ucid, fură și răpesc echipaje pentru a cere răscumpărare. În acest an, un singur pirat a ucis trei oameni în apropierea Insulelor Filipine. Săptămâna trecută, un comando francez a prins o bandă de pirați somalezi, care capturase un yacht de lux, cu 22 de cetățeni francezi la bord.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0229 secunde