Navele pot angaja forțe de securitate private să lupte cu pirații

191
Navele pot angaja forțe de securitate private să lupte cu pirații - d78d6322fee818f97497cd7c4a07ab33.jpg
Comitetul pentru siguranța maritimă din cadrul Organizației Maritime Internaționale (IMO) a aprobat ghidul provizoriu privind angajarea forțelor de securitate private la bordul navelor care tranzitează zonele de piraterie de mare risc, din largul coastelor Somaliei, Golfului Aden și Oceanului Indian. Conform circularei comitetului, armatorii, operatorii de nave și comandanții vor putea angaja personal de securitate înarmat. Ghidul include precizări referitoare la jurisdicția aplicabilă în cazul în care se recurge la serviciile firmelor de securitate.
În septembrie 2011, va avea loc sesiunea Grupului de lucru privind securitatea maritimă și pirateria, care va revedea ghidul provizoriu.
Federația Internațională a Transportatorilor (ITF) a declarat în repetate rânduri că nu este de acord cu prezența armelor la bordul navelor comerciale și că obligația de a asigura libertatea navigației pe mările și oceanele lumii revine guvernelor și forțelor navale militare. Sindicatele se tem că implicarea personalului de la bordul navelor în lupta cu pirații va duce la escaladarea violenței, cu grave consecințe pentru navigatori.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8603 secunde