Negocierile cu FMI, în impas. Nu-i exclusă suspendarea acordului

273
Negocierile cu FMI au intrat în impas, în principal din cauza condiției de modificare a OUG 50 privind creditele populației. Astfel, vizita misiunii s-ar putea prelungi și nu este exclusă suspendarea acordului, au declarat surse citate de Mediafax.
Atât guvernul, cât și partidele din coaliție au o poziție inflexibilă față de modificarea substanțială a OUG 50 privind creditele populației, opunându-se neaplicării prevederilor sale la creditele în derulare. Autoritățile consideră că este anormal ca FMI să vină în România și să susțină exclusiv poziția băncilor. "FMI a cerut chiar abrogarea OUG 50", au spus sursele citate.
Mai mult, partea română consideră că orice divergență privind legislația națională și reglementările europene se rezolvă la nivel instituțional, în cadrul Tratatului UE, și nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanțare. Guvernul a atras atenția că OUG 50/2010 se află în procedură de aprobare în Parlament, iar amendamentele depuse de partidele de coaliție nu au fost avute în vedere de misiune, deși propun soluții mult mai echilibrate pentru bănci.
FMI a propus ca precondiționalitate în draftul privind scrisoarea suplimentară de intenție modificarea OUG 50/2010, prin eliminarea aplicării prevederilor la contractele aflate în derulare. Misiunea comună FMI, CE și Banca Mondială este intransigentă și în privința arieratelor, unde a impus de asemenea ca precondiție pentru acordarea următoarei tranșe plata unor sume consistente.
Divergențe de opinie au apărut și în legătură cu unele măsuri de stimulare a economiei propuse de PDL pentru anul viitor, care nu au fost acceptate de către reprezentanții FMI.
Delegația FMI susține că măsurile de stimulare a economiei, printre care reducerea cotei unice sau a contribuțiilor sociale, vor conduce la creșterea deficitului bugetar peste ținta stabilită de 4,4% din PIB, care va fi foarte greu finanțabil în aceste condiții.
Pe de altă parte, partea română susține că fără acțiuni de stimulare, economia nu-și va putea reveni anul viitor, iar alte măsuri de austeritate ar putea chiar împiedica procesul de creștere economică.
Vizita delegației FM ar fi trebuit să se încheie luni, 1 noiembrie, însă ar mai putea fi prelungită câteva zile, dacă nu se va ajunge la o concluzie. Următoarea tranșă de la FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie și are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Stire din Economie : Băncile storc profit din recesiune
Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Stire din Economie : Guvernul ne scoate din criză cu ucenicii
Pagina a fost generata in 1.8703 secunde