Noi termene privind plata și declararea dividendelor de către companiile statului

233

Printr-o ordonanță de urgență va fi modificată OG nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, aprobată prin Legea nr. 769/2001.


Prin proiectul de act normativ se propune ca profitul contabil să se repartizeze odată cu aprobarea situațiilor financiare anuale de către organele de conducere ale operatorilor economici. Virarea acestuia la bugetul de stat sau local urmează să se facă în termen de 60 de zile de la termenul legal prevăzut pentru depunerea situațiilor financiare anuale.


Pentru plata cu întârziere a dividendelor/ vărsămintelor la bugetul de stat de către societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acționar unic, majoritar sau care deține controlul și de către regiileautonome se va datora dobândă penalizatoare calculată conform art. 67 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


Totodată, în termen de 3 zile de la data aprobării repartiției profitului, conducerea operatorilor economici are obligația înștiințării acționarilor, respectiv a autorităților publice centrale și locale sub autoritatea cărora funcționează, asupra cuantumului dividendelor/vărsămintelor la bugetul de stat sau local, în vederea înregistrării acestor creanțe în contabilitatea autorităților respective. De asemenea, conducerea operatorilor economici va înștiința organele teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea urmăririi încasării acestor dividende/ vărsăminte la bugetul de stat sau local.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2804 secunde