Noutăți fiscale

192
Noutăți fiscale - noutatifiscale-1453385606.jpg

Articole de la același autor

A fost pus în dezbatere publică proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (012) "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit"

În prezent, formularul (012) este aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1994/2012, cu modificările și completările ulterioare. Urmare intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se impune actualizarea temeiului de drept și a referințelor legislative din conținutul, precum și din instrucțiunile de completare a formularului.

Potrivit prevederilor art. 41 alin. (1) din Codul Fiscal, contribuabilii au obligația declarării și plății impozitului pe profit trimestrial și a definitivării acestuia până la data de 25 martie, inclusiv, a anului următor.

Fac excepție de la această regulă:

a) instituțiile de credit - persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit - persoane juridice străine au obligația de a declara și plăti impozit pe profit anual, cu plăți anticipate efectuate trimestrial.

b) contribuabilii care au obligația declarării și plății impozitului pe profit anual, până la 25 februarie inclusiv a anului următor și anume:

- persoanele juridice române prevăzute la art.15 din Codul Fiscal,

- contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură.

Conform art. 41 alin. (2) din Codul Fiscal, contribuabilii pot opta pentru declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial, cu excepțiile prevăzute de lege.

Contribuabilii care optează pentru aplicarea sistemului de declarare și plată anuală a impozitului pe profit, au obligația de a comunica organului fiscal competent această opțiune, până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului. Opțiunea efectuată este obligatorie pentru cel puțin 2 ani fiscali consecutivi.

De asemenea, renunțarea la opțiune și trecerea la aplicarea sistemului de declarare și plată trimestrială a impozitului pe profit, trebuie comunicată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului.

Astfel, având în vedere aceste prevederi legale, este necesară aprobarea modelului și conținutului unui formular, care să fie utilizat de contribuabili pentru îndeplinirea acestor obligații de comunicare prevăzute de lege.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0938 secunde