Criza văzută de un gangster:

"Nu cheltui ca prostul când ai lucruri la fel de bune acasă!"

678
V-ați întrebat vreodată cum ar reacționa personajele de film dacă ar trece printr-o criză economică? Ar vinde Forrest Gump crevetele mai ieftin? Ar călători Jason Bourne mai puțin, pentru că s-au scumpit biletele de tren și s-au devalorizat francii elvețieni? Și-ar plăti petrolistul Daniel Plainview oamenii cu mai puțini bani?

Site-ul solvabil.ro propune un exercițiu de imaginație pe această temă, primul om de afaceri "invitat" să își expună viziunea despre criză fiind celebrul Tony Montana (Scarface).
Sfatul său pentru bancheri este să nu împrumuți bani oamenilor care nu vor sau nu pot să ți-i înapoieze și pe care nu îi poți forța să o facă. "Dacă ești atât de dobitoc încât să împrumuți bani cuiva, nu fi atât de idiot încât să dai bani din mână fără un act semnat de amândoi, cu un martor de față! Când nu poți scoate pistolul, răpi pe cineva sau decapita un cal… e și legea o soluție", ar spune Scarface.
Cât despre consumatorii moderni, soluția e simplă… ar trebui să mai arunce chestii la toaletă: "Poate în cazul tăi nu e vorba de droguri. Poate e o slujbă de doi lei, o investiție care îți toacă banii mai repede decât nevastă-mea, o casă nenorocită la care plătești douăzeci de ani, doar ca să te trezești dimineața și să calci într-un rahat de câine".
Scarface îi mai îndeamnă pe oameni să își stabilească clar prioritățile în viață: "Muncești mult, te distrezi pe măsură. Muncești puțin, distrează-te cu maică-ta! Dacă vrei distracție, îți trebuie bani. Dacă ai bani, ai putere. Când ai putere, ai orice pisicuță și orice alt animal de companie dorești. Nu cheltui ca prostul când ai lucruri la fel de bune acasă? Nevastă-ta gătește? Nu?! Atunci ia-ți una care gătește!".
Pentru micii întreprinzători, sfatul lui Scarface este simplu: "Fă afaceri cu familia! Sunt angajați fideli, îi poți plăti sub media pieței și îi poți șantaja emoțional dacă vor să te părăsească. De asemenea, te pot împrumuta fără dobândă și nu îți rup degetele dacă nu le plătești".
În plus, orice întreprinzător care se respectă ar trebui să negoci-eze întotdeauna. Dacă nu merge cu vorba bună, atunci sigur merge cu forța sentimentelor, mai ales dacă e vorba de femei sau familie.
"Dacă nici asta nu merge, inventează chestii! Amintește de vechi favoruri, prefă-te dezamăgit de lipsa de încredere care ți se arată! Dacă nu merge nici așa, atunci privește-l drept în ochi și înjură-l! Ar trebui să fie de ajuns. Pune-ți mintea la contribuție, dacă vrei să ajungi de la tricouri de un dolar la costume de firmă. N-ai minte? Atunci folosește pumnul. N-ai nici pumni? Atunci folosește-ți relațiile! Dacă n-ai nici una, nici alta… îmi pierd vremea cu tine", ar spune gangsterul.
Chiar dacă nu poți aplica toate strategiile lui, măcar 10% din ele tot au un oarecare grad de aplicabilitate în lumea anului 2009. Și oricum, el spune tot timpul adevărul, chiar și atunci când minte.
Mai multe articole de finanțe personale găsiți pe www.solvabil.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6686 secunde