Nu este de joacă! Ce pățești dacă nu ți-ai schimbat casa de marcat

2261
Nu este de joacă! Ce pățești dacă nu ți-ai schimbat casa de marcat - teasteaptaoamendade10000deleisis-1579295159.jpg

Articole de la același autor

Introducerea sistemului caselor de marcat cu jurnal electronic conectate prin satelit la instituțiile fiscale se dovedește a fi o misiune extrem de grea pentru statul român. Acesta permite urmărirea în timp real, de la distanță, a activității agenților economici și prelucrarea rapidă a datelor. Inspectorii fiscali se deplasează la sediul firmelor doar când constată o diminuare suspectă a încasărilor înregistrate de casele de marcat. 


Sistemul a fost adoptat de toate statele europene, cu excepția României, care se chinuiește de patru ani să-l pună în practică, dar fără succes. 


Bâlbâieli în lanț
Autoritățile române s-au prefăcut multă vreme că intenționează să introducă noul sistem. În anul 2016, chiar au stabilit un calendar ce prevedea că procesul de introducere a noilor tipuri de aparate de marcat fiscale în întreaga economie ar fi trebuit să se încheie la 1 noiembrie 2017. Dintr-o mulțime de motive imputabile guvernanților, graficul nu a fost respectat.
Apoi, s-a stabilit un nou calendar, care prevedea ca vechile case de marcat să fie preschimbate cu cele noi până la 1 august 2018, dar birocrații din Ministerul de Finanțe au încurcat lucrurile, astfel că agenții economici au fost puși în imposibilitatea de a se conforma. În aceste condiții, dacă s-ar fi aplicat litera legii, inspectorii fiscali ar fi trebuit să treacă la suspendarea activității marii majorități a agenților economici. 


Atenționat de cotidianul "Cuget Liber",  Ministerul Finanțelor a înțeles gravitatea situației și a amânat termenul de aplicare a sancțiunilor. Dar asta nu a încurajat agenții economici să se grăbească să intre în legalitate, astfel că Finanțele au fost nevoite să acorde o nouă păsuire. 


Vineri, 17 ianuarie 2020, stadiul înlocuirii celor 800.000 de case de marcat cu jurnal hârtie, deținute de 168.000 de agenți economici era următorul: 589.837 de aparate noi, cu jurnal electronic, erau înregistrate în sistemul informativ al ANAF. Dintre acestea, 527.147 de aparate aveau identificator fiscal atribuit, iar dintre acestea din urmă, 498.498 de aparate erau, deja, în funcțiune la agenții economicii. Practic din cele 800.000 de case de marcat vechi, doar 62% au fost efectiv înlocuite cu cele noi, care au fost puse în funcțiune. 


Finanțele pun piciorul în prag
Ministerul Finanțelor a făcut verificări în teren și a constat că stocurile necesare de aparatele de marcat fiscale există pe piață, în schimb agenții economici nu se grăbesc să le achiziționeze și să le pună în funcțiune. Sunt numeroase cazurile în care agenții economici au plătit avansul pentru aparate, dar nu au finalizat achiziția, lăsându-le în custodia depozitelor distribuitorilor.


Oare ce îi determină pe unii dintre agenții economici să amâne intrarea în legalitate? Au observat că Ministerul Finanțelor este șovăielnic, lipsit de fermitate? Mizează pe noi amânări ale termenului de aplicare a sancțiunilor legale? Cu certitudine!
Drept urmare, Ministerul Finanțelor a decis să pună piciorul în prag. Cadrul normativ ce bloca constatarea și sancționarea contravențiilor va fi modificat, arată un proiect de hotărâre de guvern. Conform acestuia, organele de control urmează să aplice, de la prima abatere, o amendă de 8.000 până la 10.000 de lei, să suspende activitatea operatorului economic și să confiște sumele nejustificate. 


Cu siguranță că, de frica sancțiunilor dure, mulți dintre agenții economici aflați în întârziere, vor da în trap și se vor conforma. 


Digitalizarea va scoate evaziunea fiscală la vedere
Târâș-grăpiș, mediul de afaceri va realiza partea ce îi revine din noul sistem. În schimb, timp de patru ani, Ministerul Finanțelor nu a dat semne că ar intenționa să se doteze cu serverelor și softurilor necesare pentru a putea urmări de la distanță, în timp real, activitatea caselor de marcat. 


Abia de acum înainte, autoritățile ar putea demara procedurile de achiziție a acestora. Într-o recentă conferință de presă, premierul Ludovic Orban a declarat: "I-am solicitat noului ministru (al finanțelor – n.n.) să finanțeze cât mai rapid procedurile de achiziție pentru punerea în funcțiune a sistemului. Cel mai probabil în luna mai-iunie, dacă nu există contestații."


Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, susține că, dacă Fiscul va fi digitalizat, evaziunea va ieși la vedere. El consideră că acest lucru nu a fost dorit, dovada fiind renunțarea la programul de informatizare finanțat de Banca Mondială. Digitalizarea "va zgâlțâi nu numai ANAF și va fi bine pentru societatea românească", afirmă Dăianu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2853 secunde