Numărul șomerilor din construcții ar putea crește la 70.000

189
Sectorul construcțiilor a avut o dinamică ascendentă în ultimii 2 ani, țara noastră fiind liderul Uniunii Europene în acest domeniu, se arată într-un comunicat al Asociației Române a Antreprenorilor din Construcții (ARACO). În 2008, creșterea față de anul precedent a fost de 26%, atingându-se un volum al lucrărilor de 14,3 miliarde euro.
Efectele crizei financiare s-au resimțit începând cu semestrul II al anului 2008, când decontarea lucrărilor a început să înregis-treze mari întârzieri. În trimestrul I 2009, forța de muncă din sector s-a redus prin trimiterea în șomaj a 20.000 de angajați. Alți 21.500 de lucrători au întrerupt activitatea temporar. Tendința este de creștere a acestor valori.
Sectorul construcțiilor este afectat în prezent de: neonorarea obligației asumate de Guvern privind achitarea facturilor restante până la 15 martie; lipsa finanțării pentru proiectele inițiate de instituțiile de stat; blocarea sau anularea multor licitații din rațiuni necunoscute; prețurile de dumping practicate la puținele licitații din acest an, adjudecate cu circa 60% din valoarea proiectului; accesul prohibitiv la credite; neoperaționalizarea măsurilor anticriză aprobate de parlament, la solicitarea partenerilor sociali.
Președintele ARACO, Laurențiu Plesceanu, a atenționat că dacă statul nu relansează rapid investițiile, numărul șomerilor din construcții va ajunge la 70.000 de persoane, în vară. Comenzile de stat reprezintă circa 70% din piața construcțiilor din România, a afirmat Plesceanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5799 secunde