O misiune imposibilă pentru autoritățile române

205
Autoritatea de management a Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) trebuie să remedieze până în 6 octombrie deficiențele constatate de Comisia Europeană, pentru a evita suspendarea plăților. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Europene consideră că misiunea este una "imposibilă". .

România a primit pe 7 august o scrisoare de presuspendare a plăților din partea Comisiei Europene (CE). Potrivit legislației în vigoare, acest lucru înseamnă că are două luni la dispoziție pentru punerea în aplicare a recomandărilor făcute de CE.

Principalele probleme semnalate în raportul de audit al CE se referă la procesul de evaluare și selecție, care are deficiențe sistemice și nu asigură selecția calitativă a proiectelor, dar și la faptul că regulile naționale de eligibilitate sunt ambigue în măsura în care permit o alocare și o utilizare ineficientă a resurselor în implementarea proiectelor.

Ministrul muncii, Mariana Campeanu, a declarat că, până în prezent, 29,27% din plățile aferente POSDRU au fost făcute, însă gradul de absorbție de la UE este de doar 7,73%. 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9553 secunde