Oficiul Teritorial pentru IMM-uri are o nouă conducere

666
Oficiul Teritorial pentru IMM-uri are o nouă conducere - 8af69d2baafa5a3a9bc1bcdecec02add.jpg
Sâmbătă, într-o conferință de presă care s-a desfășurat la sediul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (OTIMMC) Constanța, a fost prezentată noua echipă și noul director coordonator al instituției, George Gabriel Vișan. La eveniment, a participat și vicepreședintele Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), Dumitru Nancu.

În cadrul conferinței, s-a dis-cutat și situația implementării programelor finanțate de la bugetul de stat. "Sper să continuu pro-iectele începute de fosta conducere și să ajutăm micii întreprinzători să obțină fondurile necesare supraviețuirii și dez-voltării, în această perioadă de criză", a declarat George Gabriel Vișan.
Conform datelor prezentate de Oficiul Teritorial, până în prezent, au fost depuse 37 de dosare, spre evaluare. În cadrul programului pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor, șapte dosare au fost admise, iar cinci dintre antrepre-nori au semnat și contracte. Pentru programul de susținere a meșteșugurilor și artizanatului, două dosare au fost acceptate, iar pentru programul pentru sus-ținerea accesului IMM-urilor la consultanță, doar două dosare din șapte au fost admise.
"Comparativ cu anul trecut, au fost depuse cam același număr de proiecte. În 2008, am fost pe locul trei pe țară, din acest punct de vedere", a precizat Dumitru Nancu, care a explicat și situația implementării la nivel național. "Sigur ne-am fi dorit să avem mai multe dosare, însă nu aici este problema. Gradul de informare este bun, avem peste 3000 de solicitări pentru a accesa fondurile din cadrul programelor naționale. La gradul de accesare a fondurilor și im-plementare sunt probleme. Rata de absorbție este mică, mai ales pentru fondurile structurale", a explicat vicepreședintele AIPPIMM.
Măsurile pentru a crește gradul de implementare a proiectelor au fost deja luate. "Criza ne-a făcut să simplificăm accesul la fondurile naționale. Dacă în 2008, orice agent economic care avea datorii la stat era respins, în 2009, am stabilit ca firmele care au plătit trei pătrimi din obligațiile fiscale la stat din 2008, să fie și ele eligibile. 90% din proiecte au fost respinse anul trecut, pentru că certificatele de atestare fiscală nu erau pe zero", a mai spus Dumitru Nancu.
De asemenea, s-a discutat și despre programul de formare antreprenorială, "Start", un "mini-MBA", după spusele vice-președintelui AIPPIMM. Înscrierile se fac online, pentru ca solicitantul să poată vedea în ce etapă se află dosarul pe care l-a depus.
Tinerii care vor intra în program, vor urma un curs, desfășurat și la Constanța, după care vor realiza un plan de afaceri. Întreprinzătorii cu cele mai bune planuri de afaceri vor putea solicita un credit de maxim 50.000 de lei, pe cinci ani, cu o dobândă de 13%, și un ajutor nerambursabil al statului de până la 60.000 de lei. An-treprenorul va contribui cu o sumă egală cu 10% din valoarea programului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0138 secunde