Terasa clubului Bamboo din Mamaia a căzut lovită de buldozere

Operațiunea Demolarea

173

Dimineața de ieri anunța o zi însorită, călduroasă, numai bună pentru a ieși la o terasă, pe plajă. Pentru noi, însă, e un prilej de a ne pune la curent cu ultimele evoluții din serialul "Demolarea".



Astfel, ne-am deplasat în Mamaia, pentru a putea lua "la cald" declarațiile inspectorului șef al Inspectoratului Județean în Construcții Constanța, Gigi Chiru, invitat la ședința Asociației Litoral - Delta Dunării. Între timp, la 300 de metri distanță, pe plaja de la Rex, două buldozere și un excavator se opintesc să dărâme terasa clubului Bamboo. Aștept să se termine ședința și încerc să aflu de la șeful IJC ce anume s-a discutat.

"Am clarificat ce se mai poate face și ce trebuie făcut cu prioritate referitor la aprobarea unei noi documentații și am explicat care sunt pașii, responsabilitățile, unde au apărut sincopele și cine le-a generat... cam atât", ne explică Gigi Chiru.

Dăm cu ochii de Hotelul Histria și îl întreb pe inspectorul șef dacă acest hotel va avea aceeași soartă cu cea a terasei Bamboo.

- "O să fie demolat până la urmă", este răspunsul primit.

- Și Laguna? întrebăm noi.

- "În cazul Laguna, poate îl va autoriza cineva, că are ceva frumos acolo, ar fi păcat, dar uite, și Bamboo era frumos și uite că s-a demolat", spune Chiru.



Autorizații în condiții suspecte?

- Până la urmă, ce se dorește cu Mamaia? Ce strategie se va aplica? întrebăm noi.

- "Responsabilitatea e a primarului, în primul rând. Pe lângă mi-nister, pe lângă celelalte norme care impun restricții, Primăria, care trebuie să se îngrijească de dezvoltarea turismului, de dezvoltare durabilă urbanistică, trebuia să-și aprobe PUZ-ul, trebuia să stabilească zonele unde vrea să fie cluburi, că a tot anunțat, ba în mijlocul lacului, ba nu știu unde. Pune Bamboo, Office, Bellagio, unul lângă altul, sau cum vrei tu, dar pe baza unei documentații și autorizează-i. Dar, dacă poate le cere 50% din business, și nu le dă autorizații decât în condițiile astea... Azi, de exemplu, s-a demolat Bamboo și omul era foarte derutat, nu știa în ce direcție să plece. Primarului îi lua două minute să-i dea o autorizație. Că după aia te duci tu în instanță, asta-i altceva", răspunde Chiru.

- Da, însă dacă ar fi dat autorizație, tot nu era valabilă, doar PUZ-ul este anulat, adaug eu.

- "De acord, dar, dacă tot ai fost handicapat, că altfel nu pot să-i spun, și nu te-ai îngrijit să fie în regulă, măcar îi dădeai o hârtie acolo, îl autorizai pe om. După aceea, îi cereai ca, în 30 de zile, să vină cu avizele, să aducă o documentație, îl ajuți într-un fel sau altul pe omul acela. Referitor la exproprieri, așteptăm ca, în maxim două săptămâni, ministrul Turismului să vină și să prezinte PUZ-ul, așa cum este el conceput de specialiști, referitor la dezvoltarea plajelor turistice. După, vom vedea. Dar cu siguranță nu se va mai demola. De la toamnă, da", ne spune Chiru.

Prin urmare: dacă Mazăre dădea autorizație pentru Bamboo, era în regulă, chiar dacă era nulă, Histria nu se demolează până la toamnă, iar Elena Udrea va veni să prezinte PUZ-ul care privește plajele. Despre celălalt PUZ, cel pentru stațiunea Mamaia... nimic.



Mă îndrept spre Bamboo, unde unul dintre patroni se agită, încercând să salveze ce se mai poate salva de furia demolatorilor.

"Am încercat să îi facem să înțeleagă să nu intre cu buldozerele până nu scoatem și noi mobilierul, oglinzile, și nu ne-au lăsat. Acum au distrus și o cornișă a barului care ține de Rex. Poate așa îmi scot și eu din pagubă", se plânge acesta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4914 secunde