Pactul de guvernanță fiscală, semnat la Bruxelles

183
Pactul de guvernanță fiscală, semnat la Bruxelles - fondurieuro-1330678340.jpg
Noi reglementari fiscale, coordonare strictă a politicilor economice și fonduri suplimentare pentru combatere crizei economice. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile pactului de guvernanță fiscală care a fost semnat, astăzi, la Bruxelles. Pactul a fost semnat de 25 de state membre, cu excepția Marii Britanii și Cehiei, scrie Realitatea.net.

Pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, orice stat al cărui deficit public depășește 3 procente din PIB poate fi sancționat automat. Pactul fiscal acordă puteri suplimentare Comisiei Europene, care va putea cere țărilor cu un grad mare de îndatorare să adopte măsuri de restructurare bugetară.

Potrivit președintelui Consiliului European, acordul este doar un prim pas în vederea unei integrări fiscale la nivel european.

"Acest tratat înseamnă mai multă responsabilitate și o mai bună supraveghere. Fiecare țară semnatară se angajează să includă prevederile în cadrul propriei legislații, la nivel constituțional sau echivalent", a spus Herman van Rompuy.

Pactul a întâmpinat, însă, opoziția Marii Britanii, care a pus mai presus propriile interese financiare.

"Așa cum știați deja, am fi preferat o reformă a tratatelor la nivelul Uniunii Europene. Dar nu va fi posibil din cauza opoziției prietenilor noștri britanici. David Cameron a cerut ceva ce toți am considerat drept inacceptabil, un protocol în cadrul tratatului care să permită Regatului Unit excepții de la unele reglementări în domeniul serviciilor financiare", a spus Nicolas Sarkozy.

Nici Cehia nu va semna documentul, din cauza neînțelegerilor din interiorul coaliției de guvernare de la Praga. Iar Irlanda a decis să organizeze un referendum privind noul tratat de guvernanță fiscală, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 02 Martie 2012
Stire din Economie : Petrom a ieftinit benzina
Vineri, 02 Martie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Vineri, 02 Martie 2012
Stire din Economie : Tupeu de vameș
Pagina a fost generata in 1.4395 secunde