Piața mondială a muncii va plăti un greu tribut pandemiei Covid, în 2022

166
Piața mondială a muncii va plăti un greu tribut pandemiei Covid, în 2022 - fondpiatamondialaamunciivaplatiu-1642618532.jpg

Articole de la același autor

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a dat publicității raportul privind ocuparea forței de muncă și tendințele sociale în anul 2022. Previziunile autorilor sunt mai pesimiste decât în raportul precedent, organizația avertizând că redresarea pieței globale a muncii va fi lentă și incertă, deoarece pandemia continuă să aibă un impact semnificativ.

Pentru anul 2022, OIM prognozează că deficitul de ore lucrate la nivel mondial va fi echivalent cu 52 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Șomajul global va rămâne peste nivelul de dinainte de pandemia Covid-19 cel puțin până în 2023. Se estimează că numărul șomerilor va ajunge la 207 milioane, în 2022, comparativ cu 186 milioane în 2019.

Raportul avertizează că impactul general asupra ocupării forței de muncă va fi semnificativ mai mare decât cel reprezentat de aceste cifre.

Potrivit raportului există diferențe puternice între grupuri de lucrători și țări, în ceea ce privește impactul crizei. Aceste diferențe adâncesc inegalitățile și slăbesc structura economică, financiară și socială a fiecărei națiuni, indiferent de nivelul de dezvoltare.

„Nu poate exista o redresare reală din această pandemie fără o redresare pe scară largă a pieței muncii. Și pentru a fi sustenabilă, această redresare trebuie să se bazeze pe principiile muncii decente – inclusiv sănătatea și siguranța, echitatea, protecția socială și dialogul social”, avertizează Guy Ryder - directorul general al OIM.

Regiunile europene și nord-americane prezintă cele mai încurajatoare semne de redresare, în timp ce Asia de Sud-Est, America Latină și zona Caraibelor au perspective negative. Cea mai puternică redresare a pieței muncii va fi în țările cu venituri ridicate, în timp ce economiile cu venituri medii-inferioare se vor descurca cel mai rău.

Impactul disproporționat al crizei asupra gradului de ocupare în muncă a femeilor este de așteptat să continue în următorii ani, se arată în raport. Iar închiderea instituțiilor de educație și formare va avea implicații în cascadă, pe termen lung asupra tinerilor, în special asupra celor fără acces la internet.

Raportul oferă, de asemenea, un rezumat al recomandărilor de politică cheie menite să creeze o redresare complet incluzivă din criză, centrată pe om. Acestea se bazează pe Apelul global la acțiune pentru o redresare centrată pe om, în criza COVID-19 – document care a fost adoptat de cele 187 de state membre ale OIM, în iunie 2021.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5348 secunde