În primele șase luni ale anului

Pirații au capturat 495 marinari, au ucis 7 și au rănit 39

448
Statisticile pirateriei indică intensificarea flagelului. În ciuda prezenței flotilelor militare de patrulare în Golful Aden și Oceanul Indian, pirații sunt tot mai îndrăzneți, mai bine dotați și din ce în ce mai violenți. Navele comerciale nu mai sunt în siguranță nici la 1.000 de mile de coasta Somaliei.

Potrivit Biroului Maritim Internațional, în primele șase luni ale acestui an au fost înregistrate 266 de atacuri piraterești pe mările și oceanele lumii. În aceeași perioadă din 2010, avuseseră loc cu 35,7% mai puține, respectiv 196 incidente.

Pirații somalezi sunt responsabili pentru mai mult de 60% dintre atacuri. La data de 30 iunie, ei dețineau în captivitate 20 de nave și 420 de marinari și cereau milioane de dolari pentru eliberarea lor.

"În ultimele șase luni, pirații somalezi au atacat mai multe nave decât oricând înainte, asumându-și riscuri mai mari" - a declarat Pottengal Mukundan, directorul BMI.

În ciuda faptului că pirații au fost mai activi, dând mai multe atacuri, gradul de reușită al acestora a scăzut. Briganzii au capturat doar 21 de nave, comparativ cu 27 în aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta se datorează atât întăririi măsurilor de securitate la bordul navelor, cât și intensificării acțiunilor navale ale forțelor internaționale.

În primul semestru al anului, pirații somalezi au luat ostatici 361 de marinari și au răpit alți 13. La nivel mondial, 495 de navigatori au fost luați ostatici. Un număr de 7 persoane au fost ucise și alte 39 au fost rănite.

99 nave au fost abordate. Împotriva a 76 nave s-a tras cu diferite tipuri de arme, inclusiv aruncătoare de grenade. 62 nave au respins atacurile.

Extrem de grav este că tot mai multe nave, inclusiv tancuri petroliere și tancuri chimice, sunt atacate cu arme automate și lansatoare de grenade. În urmă cu cinci ani, pirații erau niște bandiți înarmați cu cuțite, rar cu pistoale. În acest an, armele au fost folosite în 160 de atacuri, iar cuțitele, în 35. Incidente frecvente au fost semnalate, de asemenea, în Nigeria, Indonezia, Malaezia, Singapore și Marea Chinei de Sud.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.286 secunde